Αναζήτηση στο site

Επαφή

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
Ε.Κ.Π. 4ος, ΓΡΑΦΕΙΟ 6,
ΟΜ. ΣΚΥΛΙΤΣΗ 19,
Τ.Κ 18531 ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΤΗΛ. - ΦΑΞ : 2104131209

enosh_synt_ika_peiraia@yahoo.gr

Οι επόμενες ημέρες μετά τις πυρκαγιές

2018-08-10 11:52

Σκόρπια αλλά συγκεκριμένα

τα διαβάσαμε σας τα γράφουμε

Προλάβανε............

«Φταίει που δεν προλάβαμε μέσα σε 3 χρόνια να διορθώσουμε ότι έγινε σε 40» 

Λένε με ύφος τα κυβερνητικά στελέχη στην προσπάθειά τους να ρίξουν στάχτη στα μάτια του λαού για τις εγκληματικές τους ευθύνες σε ότι αφορά την πρόσφατη τραγωδία. Μάλιστα, από το Σαββατοκύριακο πασπαλίζουν το αφήγημα και με ολίγον από «έξοδο από τα μνημόνια» ισχυριζόμενοι ότι φταίει τάχα ο κορσές των μνημονίων που δεν τους επέτρεψε να κατευθύνουν τα κονδύλια που θα ήθελαν σε αντιπυρική προστασία και συνολικά στις λαϊκές ανάγκες. 

Μιλάμε για πρόκληση ολκής με στόχο να κρυφτεί ότι «το κράτος είχε συνέχεια» και εδώ, αφού η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ πήρε τη σκυτάλη από τις προηγούμενες αντιλαϊκές κυβερνήσεις, πηγαίνοντας παραπέρα το ίδιο έργο της ανάπτυξης και του σχεδιασμού με βάση τις ανάγκες του κεφαλαίου, της υποβάθμισης των μηχανισμών πυροπροστασίας, αντιπλημμυρικών έργων, αλλά και συνολικά Υγείας, Πρόνοιας κ.ο.κ. 

Μάλιστα, η πρόκληση γίνεται διπλή και τριπλή, αν αναλογιστεί κανείς ότι μια χαρά «πρόλαβε» η κυβέρνηση μέσα σε τρία χρόνια να ενισχύσει και να θωρακίσει το αντεργατικό πλαίσιο, να δώσει δεκάδες προνόμια, φοροαπαλλαγές και διευκολύνσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους, να χώσει ακόμα πιο βαθιά τη χώρα στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στην περιοχή μετατρέποντάς τη σε απέραντη αμερικανοΝΑΤΟική βάση. 

Η άλλη πλευρά αυτού του νομίσματος, της ανάπτυξης προς όφελος του κεφαλαίου, είναι που αφήνει έκθετα σε τεράστιους κινδύνους τα εργατικά - λαϊκά στρώματα.

Ανακύκλωση...

Οι φονικές πυρκαγιές στην Αττική είχαν εκτοπίσει προς στιγμήν από τα πρωτοσέλιδα των φιλοκυβερνητικών εφημερίδων τις περιγραφές για τον ...μεταμνημονιακό «παράδεισο» που περιμένει το λαό μετά τα τέλη Αυγούστου. 

Αλλά, όπως φαίνεται, η προσπάθεια της κυβέρνησης να χειραγωγήσει τη λαϊκή αγανάκτηση επαναφέρει άρον άρον στην προπαγάνδα το εμπόριο ελπίδας και ψευτοπαροχών στα πιο φτωχά από τα λαϊκά στρώματα. 

Έτσι, δειλά δειλά εμφανίζονται ξανά ειδήσεις του τύπου «φοροελαφρύνσεις 1 δισ. το 2019» (άραγε σε ποιον;) και «κοινωνικό μέρισμα 700 εκατ. ευρώ το 2018 ενόψει ΔΕΘ», που «απογειώνεται» στα 2,8 δισ. ευρώ την περίοδο 2020 - 2022. 

Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να ξεπεράσει τον «κάβο» της φονικής πυρκαγιάς, επαναφέροντας όλο το πακέτο των ψευτοπαροχών που υπόσχεται στα φτωχότερα από τα λαϊκά στρώματα, ως απόδειξη τάχα της συμμετοχής τους στο μερτικό της «δίκαιης ανάκαμψης».

... της κοροϊδίας

Οι εξαγγελίες αυτές, όμως, είναι η άλλη όψη της αντιλαϊκής πολιτικής που κατακαίει το λαό στις πυρκαγιές και τον πνίγει στις πλημμύρες. 

Το υπερ-πλεόνασμα από τα πρωτογενή πλεονάσματα, το οποίο υποτίθεται ότι θα διατεθεί στο λαό, προέρχεται από το φορο-ξεζούμισμά του, αλλά και από την περικοπή κρατικών δαπανών που έχουν άμεση σχέση με την ικανοποίηση ακόμα και των πιο στοιχειωδών αναγκών του, για να πιάνονται οι στόχοι του κεφαλαίου. 

Τέτοιες είναι και οι περικοπές στις δαπάνες για την πρόληψη των πυρκαγιών και των πλημμυρών, για την πυρόσβεση και πάει λέγοντας. 

Μάλιστα, τα χρήματα που εξοικονομεί το κράτος από αυτές τις περικοπές μετατρέπονται κατά βάση σε φοροελαφρύνσεις και προνόμια για το κεφάλαιο και μόνο ένα μικρό μέρος καταλήγει ως εφάπαξ βοήθημα στους φτωχότερους των φτωχών. 

Με άλλα λόγια, ανακύκλωση της φτώχειας, αλλά και της κοροϊδίας από την πλευρά της κυβέρνησης, και μάλιστα πάνω στις στάχτες που αφήνει η πολιτική της.

Εξέδρα

Μετά από βδομάδες εξαφάνισης, η Ρένα Δούρου, περιφερειάρχης Αττικής εκλεγμένη με τον ΣΥΡΙΖΑ, εμφανίστηκε στο «προστατευόμενο περιβάλλον» της «Εφημερίδας των Συντακτών» για να δηλώσει ότι ουδεμία ευθύνη φέρει για το έγκλημα και ότι απλά «έτυχε η στραβή στη βάρδια» της! 

Όπως εξηγεί, μάλιστα, η αιτία της καταστροφής είναι η πολυνομία και οι πολλές παράλληλες αρμοδιότητες ανάμεσα στους βαθμούς της Τοπικής Διοίκησης και το κράτος, για το τι πρέπει να γίνει σε συνθήκες κρίσης. 

Επαναλαμβάνοντας το γνωστό τροπάρι της «καμένης γης», ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση χρειάζεται να κάνει ό,τι δεν έγινε εδώ και μισό αιώνα και να συγκρουστεί με συμφέροντα, ενώ καταλήγει με τη διαπίστωση ότι οι δήμοι και οι Περιφέρειες είναι «οι εργάτες του κράτους, στο πλευρό των πολιτών». 

Είναι γνωστή και δοκιμασμένη τακτική να πετάς την μπάλα στην εξέδρα, για να μην υπάρξει καμιά ουσιαστική αντιπαράθεση γύρω από τις πραγματικές ευθύνες της Περιφέρειας στην υπηρέτηση της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής που συνθλίβει τις λαϊκές ανάγκες στο σχεδιασμό για τα κέρδη του κεφαλαίου. 

Ο επιμερισμός και η προώθηση αυτής της πολιτικής σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο είναι το «καθήκον» της Περιφέρειας και των δήμων κι όχι βέβαια να βρίσκονται «στο πλευρό των πολιτών», όπως ισχυρίζεται η Ρ. Δούρου. 

Όλα αυτά βέβαια θα είχαν συζητηθεί και αναδειχθεί στη συζήτηση που ζήτησε η «Λαϊκή Συσπείρωση» στην Περιφέρεια, με έκτακτη σύγκληση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τις πυρκαγιές στην Ανατ. Αττική, την οποία όμως η διοίκηση αρνήθηκε επιδεικτικά, παραπέμποντας το θέμα σε ...μελλοντική συνεδρίαση της Περιφέρειας.    

Υψηλό επίπεδο...

Το προκλητικό με τη συνέντευξη του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Π. Πολάκη, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ δεν είναι μόνο η διαπίστωση ότι οι νεκροί της πυρκαγιάς «θόλωσαν» (ή «μαύρισαν») την επιχειρησιακή ικανότητα και την αντίδραση της κυβέρνησης. 

Εξίσου απαράδεκτη είναι και η προσπάθεια που κάνει να παρουσιάσει τον κρατικό μηχανισμό σε πλήρη ετοιμότητα και σε ό,τι αφορά την ανταπόκριση των δημόσιων μονάδων Υγείας στην περιοχή. Λέει, για παράδειγμα, στην ίδια συνέντευξη ότι στα Κέντρα Υγείας της Ραφήνας, των Σπάτων και της Νέας Μάκρης εργάζονταν πριν από την εκδήλωση της πυρκαγιάς συνολικά 183 άτομα προσωπικό, εκ των οποίων τα 86 ήταν γιατροί, σαν να είναι αυτό το προσωπικό (και ως προς τον αριθμό και ως προς τη σύσταση και ως προς τις αντοχές του) αρκετό για να ανταποκριθεί στις καθημερινές ανάγκες των κατοίκων της περιοχής, πόσο μάλλον σε ένα έκτακτο συμβάν αυτού του μεγέθους που ζήσαμε. 

Όπως όμως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, το βράδυ της καταστροφικής πυρκαγιάς εφημέρευαν στο Κέντρο Υγείας Νέας Μάκρης μόνο δύο γιατροί και μια νοσηλεύτρια. 

Καταγγέλλουν επίσης ότι πνευμονολόγος δεν υπάρχει στο ΚΥ, ενώ το Καρδιολογικό δουλεύει μέχρι τις 2 το μεσημέρι, επειδή δεν υπάρχει δεύτερος καρδιολόγος, όπως δεν υπάρχει και τμήμα Υπερήχων και αξονικός τομογράφος.

 Για τέτοιο ...υψηλό επίπεδο στελέχωσης και ετοιμότητας μιλάμε.    

... προκλητικότητας

Ο υπουργός κομπάζει επίσης ότι με την ίδια αμεσότητα τακτοποιήθηκαν και τα 10 από τα πιο σοβαρά περιστατικά σε κρεβάτια εντατικής (ΜΕΘ) από το πρώτο βράδυ. 

Οι εργαζόμενοι όμως στο «Θριάσιο», όπου φιλοξενούνται εγκαυματίες της πυρκαγιάς, καταγγέλλουν ότι στα κρεβάτια ΜΕΘ, ενώ προβλέπονται τουλάχιστον 2 νοσηλευτές ανά κρεβάτι (συνολικά 48 στα 24 κρεβάτια που διαθέτει), σήμερα εργάζονται μόλις 17 νοσηλευτές (εκ των οποίων η μία έχει προσληφθεί μέσω προγράμματος ΟΑΕΔ και κινδυνεύει με απόλυση το Φλεβάρη του 2019), μία... βοηθός θαλάμου, καθώς και ένας τραυματιοφορέας, που καλύπτει και τη ΜΑΦ και τη ΜΕΘ του Κέντρου Εγκαυμάτων! 

Μετά απ' όλα αυτά, είναι τουλάχιστον «για τ' ανάθεμα» 

η διαπίστωση του αναπληρωτή υπουργού ότι όλοι οι τραυματίες 

της πυρκαγιάς «αντιμετωπίστηκαν με υποδειγματικό τρόπο»...