Αναζήτηση στο site

Επαφή

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
Ε.Κ.Π. 4ος, ΓΡΑΦΕΙΟ 6,
ΟΜ. ΣΚΥΛΙΤΣΗ 19,
Τ.Κ 18531 ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΤΗΛ. - ΦΑΞ : 2104131209

enosh_synt_ika_peiraia@yahoo.gr

Να επιστραφούν όλα τα παρανόμως παρακρατηθέντα των επικουρικών συντάξεων

2018-03-07 10:02

ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

Ερώτηση για τις παράνομες παρακρατήσεις στις επικουρικές συντάξεις

Το πρόβλημα της παράνομης κράτησης υπέρ ΑΚΑΓΕ σε βάρος επικουρικών συντάξεων,ποσών πάνω και από το χαράτσι που έχει επιβληθεί από το 2011, φέρνουν στη Βουλή με Ερώτησήτους οι βουλευτές του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, Σάκης Βαρδαλής, Νίκος Καραθανασόπουλος και Διαμάντω Μανωλάκου, ζητώντας να επιστραφούν τα παράνομα παρακρατηθέντα στους συνταξιούχους.

Στην Ερώτησή τους προς την υπουργό Εργασίας, οι βουλευτές του Κόμματος επισημαίνουν: 

«Καθημερινά χιλιάδες συνταξιούχοι συνωστίζονται στο ΕΤΕΑΕΠ, στην οδό Φιλελλήνων, και χιλιάδες φαξ, e-mails κ.λπ. καταφθάνουν με αίτημα την επιστροφή των παρανόμως παρακρατηθέντων ποσών υπέρ ΑΚΑΓΕ (Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών), μετά τον επανυπολογισμό των συντάξεών τους. Οι συνταξιούχοι του ΕΤΕΑΕΠ διαμαρτύρονται και προσπαθούν με κάθε τρόπο να σταματήσει να γίνεται μια παράνομη κράτηση υπέρ ΑΚΑΓΕ (αρ. 44 του Ν. 3986/2011) σε ένα ανύπαρκτο μεικτό ποσό σύνταξης, όταν οι συντάξεις τους με τις αλλεπάλληλες μνημονιακές μειώσεις από το 2011 έχουν σχεδόν εξαϋλωθεί».

Ειδικότερα, το πρόβλημα προέκυψε μετά τον επανυπολογισμό και των επικουρικών συντάξεων με το άρθρο 96 του Ν. 4387/2016, όπως αυτό συγκεκριμενοποιήθηκε με σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις και τις νέες μειώσεις που επιβλήθηκαν σε πολλές επικουρικές συντάξεις από τον Αύγουστο του 2016.

Μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα που φέρνουν στην Ερώτησή τους οι βουλευτές του ΚΚΕ, προκύπτει πως ενώ τον Ιούλη του 2016 συνταξιούχος λάμβανε μεικτή επικουρική σύνταξη 538,58 ευρώ και η κράτηση για το ΑΚΑΓΕ ήταν 37,42 ευρώ (ποσοστό κράτησης 7%), μετά τον επανυπολογισμό η σύνταξη μειώθηκε στα 395,61 ευρώ μεικτά, όμως η κράτηση υπέρ ΑΚΑΓΕ παρέμεινε ίδια και τους επόμενους μήνες, ενώ ο συντελεστής με βάση τον νόμο έπρεπε να ήταν 4% και το ποσό που έπρεπε να παρακρατείται στα 15,82 ευρώ. 

Δηλαδή από τον συγκεκριμένο συνταξιούχο παρακρατείται παράνομα επιπλέον ποσό 21,2 ευρώ κάθε μήνα.

Αντίστοιχα σε άλλο συνταξιούχο, ενώ τον Ιούλη του 2016 η μεικτή σύνταξη ανερχόταν στα 324,42 ευρώ και η κράτηση υπέρ ΑΚΑΓΕ στα 9,73 ευρώ (ποσοστό 3%), μετά τον επανυπολογισμό η επικουρική σύνταξη μειώθηκε στα 251,47 ευρώ, στα οποία με βάση τον νόμο του 2011, δεν θα έπρεπε να επιβάλλεται η σχετική κράτηση. 

Και όμως ο συνταξιούχους συνεχίζει να επιβαρύνεται μέχρι τώρα με τη συγκεκριμένη κράτηση...

«Από τα παραδείγματα αυτά» τονίζει η Ερώτηση, «φαίνεται ξεκάθαρα ότι η κράτηση που γίνεται υπέρ ΑΚΑΓΕ είναι παράνομη. 

Η κυβέρνηση και ιδιαίτερα το υπουργείο Εργασίας συγκαλύπτει αυτήν την κατάσταση, αδιαφορεί για τις μειωμένες συντάξεις, αδιαφορεί για την ταλαιπωρία των συνταξιούχων, αλλά και των υπαλλήλων του ΕΤΕΑΕΠ, που όσο κι αν προσπαθούν με αντίξοες εργασιακές συνθήκες δεν μπορούν να δώσουν λύση σε ένα ζήτημα πολιτικής επιλογής "κρυφής" μείωσης των επικουρικών συντάξεων και επιβολής χαρατσιών».

Με βάση τα παραπάνω, οι βουλευτές του ΚΚΕ απαιτούν να πάρει μέτρα η κυβέρνηση:

Για να σταματήσει ο αυθαίρετος τρόπος υπολογισμού της κράτησης υπέρ ΑΚΑΓΕ και για να επιστρέψει όλα τα παρανόμως παρακρατηθέντα ποσά σε όλους τους συνταξιούχους, ανεξάρτητα εάν έκαναν αίτηση ή όχι. 

Για να επιστραφούν όλα τα παρανόμως παρακρατηθέντα ποσά υπέρ ΑΚΑΓΕ στο ΕΤΕΑΕΠ, ούτως ώστε να αποδοθούν όλα από τον Αύγουστο του 2016 στους συνταξιούχους, χωρίς καμιά παραγραφή.