Αναζήτηση στο site

Επαφή

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
Ε.Κ.Π. 4ος, ΓΡΑΦΕΙΟ 6,
ΟΜ. ΣΚΥΛΙΤΣΗ 19,
Τ.Κ 18531 ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΤΗΛ. - ΦΑΞ : 2104131209

enosh_synt_ika_peiraia@yahoo.gr

Απολογισμό τρίχρονης θητείας ΣΥΡΙΖΑ

2018-01-26 09:14

Απολογισμός δεύτερης φοράς αριστεράς

 

Απολογισμό της τρίχρονης θητείας του στην κυβέρνηση κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, με ένα μακροσκελές κείμενο 800 λέξεων. 

Σ' αυτό διαβάζουμε ότι η κυβέρνηση κατάφερε μεταξύ άλλων να ανακτήσει η χώρα το χαμένο της κύρος, ανάταξη του κοινωνικού κράτους, μέριμνα για κοινωνική δικαιοσύνη για τους ασθενέστερους και αποκλεισμένους, Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, αύξηση και δικαιότερη θεσμοθέτηση των οικογενειακών επιδομάτων, σχολικά γεύματα, αύξηση των θέσεων για την πρόσβαση στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, ιστορική μεταρρύθμιση στην Υγεία, πρόσβαση όλων των ασθενών σε μια δημόσια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κ.ά. 

Εμείς θα συμπληρώναμε μερικές σελίδες ακόμα με όλα τα μέτρα και τους νόμους που πήρε η κυβέρνηση για να ενισχύσει άμεσα και έμμεσα το κεφάλαιο, είτε μιλάμε για αντεργατικές - αντιασφαλιστικές ανατροπές, είτε για ενισχύσεις και επιδοτήσεις, μέσα από αναπτυξιακούς νόμους, φοροαπαλλαγές, φοροελαφρύνσεις, ιδιωτικοποιήσεις, «απελευθερώσεις» και άλλα. Θα τους συνιστούσαμε μάλιστα να βάλουν τη μία λίστα δίπλα στην άλλη, ως αλληλοσυμπληρούμενες: 

Από τη μια βυθίζουν το λαό σε μεγαλύτερη φτώχεια, με τα μέτρα για τη στήριξη του κεφαλαίου, και από την άλλη νομοθετούν ψευτοπαροχές και δομές διαχείρισης και διαμοιρασμού της φτώχειας, πλέκοντας μάλιστα με πολλές αόρατες «κλωστές» νέους και ισχυρότερους μηχανισμούς χειραγώγησης του λαού. Αυτός είναι ο πραγματικός απολογισμός της κυβέρνησης και δεν χρειάζεται περισσότερες από 50 λέξεις...

Σαφάρι διαρκείας στη λαϊκή κατοικία

Αποκαλυπτική για το «νευραλγικό ρόλο» που δίνεται στην αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων και στη στήριξη του τραπεζικού συστήματος, όπως και στα αντίστοιχα μέτρα, είναι η «έκθεση συμμόρφωσης»(Compliance Report) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σχετικά με την 3η «αξιολόγηση» του ελληνικού προγράμματος. Οπως αναφέρεται, για το 2018 οι τράπεζες σχεδιάζουν 10.000 πλειστηριασμούς, με περαιτέρω διόγκωση στους 40.000 ετησίως για την προσεχή τριετία, συνολικά δηλαδή βγαίνουν «στο σφυρί» 130.000 ακίνητα.

Σφίξιμο της θηλιάς στους δανειολήπτες προαναγγέλλουν και οι πρόσφατες εκθέσεις από την Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ), όπου τονίζεται ότι το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα «παραμένει ευάλωτο σε μακροοικονομικές και χρηματοπιστωτικές διαταραχές» και εστιάζει στην αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων και των στρατηγικών κακοπληρωτών.

Ως κυριότερες «προκλήσεις» των ελληνικών τραπεζικών ομίλων για το 2018 αναφέρονται η «εφαρμογή του Διεθνούς Προτύπου Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης 9» (αυτό αυξάνει τις κεφαλαιακές ανάγκες τους), η «αυστηροποίηση στο χειρισμό των προβλέψεων για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων», καθώς και η διενέργεια «πανευρωπαϊκής άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων» (stress test) από την ΕΚΤ.

Σε αυτό το πλέγμα, οι τράπεζες καλούνται «στο αμέσως προσεχές διάστημα» να εντείνουν τις προσπάθειές τους για:

-- Την «επίτευξη των επιχειρησιακών τους στόχων για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και ιδανικά να τους ξεπεράσουν» και «ιδίως τώρα που η οικονομία έχει επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης».

-- «Να επωφεληθούν από τις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο» (αδειοδοτήσεις εταιρειών διαχείρισης πιστωτικών απαιτήσεων, ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί κ.λπ.), καθώς και «να αξιοποιήσουν όλα τα εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους».

-- «Στις συνθήκες αυτές επιβάλλεται να διευρύνουν το ταχύτερο δυνατόν τις λύσεις που προτείνουν στους δανειολήπτες και να προχωρήσουν στη λήψη πιο δραστικών αποφάσεων» και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις ενέργειες αναδιάρθρωσης βιώσιμων επιχειρήσεων, τον εντοπισμό των στρατηγικών κακοπληρωτών και την εφαρμογή οριστικής λύσης για τις «μη βιώσιμες» επιχειρήσεις.

Θυμίζουμε ότι όλα τα παραπάνω νομοθετήθηκαν ήδη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και σηματοδοτούν, ανάμεσα στα άλλα, σαφάρι διαρκείας για τη λαϊκή κατοικία.

Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά τονίζεται, «υπό αυτές τις συνθήκες, είναι θετικό που υπάρχει ένα απόθεμα ασφαλείας, με σκοπό τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, για την ενδεχόμενη στήριξη του τραπεζικού τομέα εάν αυτή καταστεί αναγκαία». Σε αυτό το πλαίσιο, «ανοιχτό» θεωρείται το ενδεχόμενο και για νέα πακέτα «διάσωσης», για περιπτώσεις τραπεζικών ομίλων που δεν καταφέρουν να αντλήσουν τα απαραίτητα κεφάλαια από ιδιώτες μεγαλομετόχους και άλλους «επενδυτές».

Μεταξύ άλλων, η έκθεση της ΤτΕ συνιστά και την ταχύτερη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, περαιτέρω περικοπή στο λειτουργικό τους κόστος και έμφαση στην ανάπτυξη νέων εργασιών. Αυτά παρότι καταγράφει ότι το απόθεμα των μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων υποχωρεί για έξι συνεχόμενα τρίμηνα και διαμορφώθηκε το Σεπτέμβρη του 2017 σε 100,4 δισ. ευρώ, μειωμένο κατά 7,6% (ή 8,2 δισ. ευρώ), σε σχέση με τη μέγιστη τιμή που καταγράφηκε το Μάρτη του 2016.