Αναζήτηση στο site

Επαφή

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
Ε.Κ.Π. 4ος, ΓΡΑΦΕΙΟ 6,
ΟΜ. ΣΚΥΛΙΤΣΗ 19,
Τ.Κ 18531 ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΤΗΛ. - ΦΑΞ : 2104131209

enosh_synt_ika_peiraia@yahoo.gr

Συνάντηση του Δ. Κουτσούμπα με εκπροσώπους όλων των συνταξιουχικών οργανώσεων

2013-05-12 13:12

 

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Πρωτοβουλία για την υπεράσπιση Συντάξεων και Ταμείων

Αύριο το πρωί η συνάντηση του Δ. Κουτσούμπα με εκπροσώπους όλων των συνταξιουχικών οργανώσεων και των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία

 

 
Συνάντηση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ,Δημήτρη Κουτσούμπα, με εκπροσώπους όλων των συνταξιουχικών οργανώσεων και των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία, πραγματοποιείται αύριο στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του Κόμματος για την υπεράσπιση των Συντάξεων και των Ταμείων.

 

Η συνάντηση θα γίνει στις 11 το πρωί, στην αίθουσα του Συλλόγου Εργαζομένων πρώην Αγροτικής Τράπεζας (Αμερικής 10). Προχτές, Παρασκευή, προηγήθηκε συνάντηση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με τον διοικητή του ΙΚΑ, Ρ. Σπυρόπουλο.

Στη σχετική ανακοίνωση το ΚΚΕ προβάλλει την απαίτηση: «Καμία άλλη περικοπή στις συντάξεις. Να καλυφθούν άμεσα οι ανάγκες όλων των Ταμείων από το κράτος και τη μεγαλοεργοδοσία. Να αυξηθούν οι συντάξεις. Να εξασφαλιστεί δημόσια δωρεάν Υγεία - Πρόνοια για τους συνταξιούχους και τις οικογένειές τους. Κανένας συνταξιούχος αβοήθητος».

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία είναι συνέχεια των παρεμβάσεων που έχει κάνει το ΚΚΕ όλα τα προηγούμενα χρόνια με αιχμή το Ασφαλιστικό. Στη συνέχεια αναφέρουμε ορισμένες από αυτές:

  • Η πρόταση νόμου για τη διασφάλιση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων και τη διεύρυνση των ασφαλιστικών - συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των εργαζομένων που κατέθεσε το ΚΚΕ το 2007 και την επανέφερε το 2008 και το 2009.
  • Τον Ιούνη του 2007 η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ κατάθεσε πρόταση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής προκειμένου να διερευνηθεί σε όλο το βάθος η υπόθεση διαχείρισης των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων.
  • Το Σεπτέμβρη του 2007, στη διακαναλική συνέντευξη για τις βουλευτικές εκλογές, το ΚΚΕ πρόβαλλε ως κεντρικό ζήτημα την Κοινωνική Ασφάλιση σημειώνοντας ότι αντανακλά το συνολικό πρόβλημα της χώρας και πρέπει να αποτελέσει βασικό κριτήριο ψήφου.
  • Τον Οκτώβρη του 2007 κατάθεσε Επίκαιρη Ερώτηση στον πρωθυπουργό και το Νοέμβρη του 2007δημοσιοποιεί τις Θέσεις του για την Κοινωνική Ασφάλιση. Στο προοίμιο των Θέσεων επισημαίνεται ότι είναι ένα ζήτημα που, μαζί με το δικαίωμα στη δουλειά, στη μόρφωση, συνιστά αποφασιστικό παράγοντα για την καθημερινή ζωή, το βιοτικό επίπεδο, το άμεσο μέλλον.
  • Το Φλεβάρη του 2008 δημοσιοποιεί τις Θέσεις για τα ΒΑΕ, τα οποία βρίσκονται στο στόχαστρο της κυβέρνησης. Τονίζει πως «...οι εργαζόμενοι όχι μόνο δεν μπορούν να αποδεχτούν την κατάργηση του θεσμού των Βαρέων Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΒΑΕ), αλλά έχουν υποχρέωση να απαιτήσουν τη διεύρυνσή τους, εκεί που χρειάζεται...». Οι Θέσεις για τα ΒΑΕ δημοσιεύονται επικαιροποιημένες και τον Ιούνη του 2011.
  • Το Μάρτη του 2012 καταθέτει Ερώτηση στη Βουλή για τη λεηλασία των αποθεματικών των ασφαλιστικών Ταμείων από την Τράπεζα της Ελλάδας ζητώντας παρέμβαση της κυβέρνησης για να καλυφθεί στο 100% το «κούρεμα» που θα υποστούν τα αποθεματικά τους μέσω της υλοποίησης του γνωστού «κουρέματος» του ελληνικού χρέους κ.ά.
Αποκάλυψη της τεράστιας λεηλασίας

Στην Αιτιολογική Εκθεση επί της Αρχής της πρότασης νόμου, έτσι όπως κατατέθηκε την τελευταία φορά, το Δεκέμβρη του 2009, το ΚΚΕ αναδείκνυε πώς συστηματικά ληστεύονταν οι μόχθοι χιλιάδων εργαζομένων. Συγκεκριμένα σημειώνεται:

«Τεράστιες ήταν οι απώλειες από τη δέσμευση των αποθεματικών στην Τράπεζα της Ελλάδας με βάση τον αναγκαστικό νόμο 1611/1950 και με επιτόκια που υπολείπονταν κατά πολύ και από τον επίσημο πληθωρισμό. Τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων χρησιμοποιήθηκαν κατά κύριο λόγο ως κίνητρα για την ενίσχυση των μεγάλων επιχειρήσεων με πρόσχημα την ανάπτυξη. Και μόνον για την περίοδο 1951 - 1975 οι απώλειες υπολογίζονται σε 58 δισ. ευρώ.

Στη δεκαετία του 1990, αρχικά με το νόμο 2076/1992 επί κυβέρνησης ΝΔ δόθηκε η δυνατότητα να τοποθετούν τα ασφαλιστικά ταμεία μέχρι και το 20% των αποθεματικών τους στο Χρηματιστήριο. Το ποσοστό αυτό αυξήθηκε με το νόμο 2676/1999 του ΠΑΣΟΚ σε 23%, ενώ με μια σειρά άλλες νομοθετικές ρυθμίσεις διευρύνθηκε το τζογάρισμα των αποθεματικών και διευκολύνθηκε η ανάμειξη των τραπεζών στη "διαχείριση" των αποθεματικών. Πάνω από 3,5 δισ. ευρώ ήταν οι ζημιές των ασφαλιστικών ταμείων στο Χρηματιστήριο την περίοδο 1999 - 2002.

Ταυτόχρονα, οι οφειλές του κράτους προς τα Ταμεία λόγω μη καταβολής της τριμερούς χρηματοδότησης, έφθασαν, μέχρι το 2002 που άλλαξε το σύστημα, τα 2 δισ. ευρώ».

Παράλληλα, στις συνθήκες εκείνες, πρόβαλλε αιτήματα όπως:

  • Την επιστροφή όλων των απωλειών των ασφαλιστικών ταμείων από το 1950 μέχρι σήμερα.
  • Την κατάργηση κάθε διάταξης που επιτρέπει το τζογάρισμα των αποθεματικών σε μετοχές και άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα.
  • Την αξιοποίηση των αποθεματικών των Ταμείων με την τοποθέτησή τους μόνον σε τίτλους του Δημοσίου, με εγγυημένη απόδοση που θα υπερκαλύπτει τον πληθωρισμό και με επιτόκιο το ύψος του ανώτατου επιτοκίου δανεισμού του Δημοσίου, χωρίς την μεσολάβηση τρίτων.
  • Τη μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες και για όσους εργάζονται στα βαριά και ανθυγιεινά στα 55 και στα 50 αντίστοιχα.
  • Πλήρης σύνταξη ανεξαρτήτως ηλικίας με τη συμπλήρωση 30 χρόνων εργασίας ή 9.000 ένσημα.
  • Θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος με 4.050 ημέρες ασφάλισης. Σύνταξη στο 80% των συνολικών αποδοχών του τελευταίου μήνα πριν τη συνταξιοδότηση κ.ά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και τις τρεις φορές που η πρόταση νόμου ήρθε στη Βουλή απορρίφθηκε από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Ο ΣΥΡΙΖΑ, αν και δήλωνε υπέρ, στη συνέχεια είτε πρόβαλλε θέσεις αντίθετες στην πρόταση νόμου, όπως η θέσπιση «του ελάχιστου εγγυημένου κοινωνικού εισοδήματος», είτε δήλωνε ότι διαφωνεί με διατάξεις που προέβλεπαν την αύξηση των παροχών και συντάξεων και άλλα. Αρνητική ήταν και η ψήφος του ΛΑ.Ο.Σ., τον καιρό που συμμετείχε στη Βουλή.

Εκστρατεία για την Κοινωνική Ασφάλιση

Το καλοκαίρι του 2010 η τότε κυβέρνηση ψηφίζει τους αντιασφαλιστικούς νόμους 3863 και 3865, που ξερίζωσαν ό,τι ασφαλιστικό δικαίωμα είχε απομείνει και τις συνέπειές τους δεν έχουμε ακόμα βιώσει στο σύνολό τους. Χαρακτηριστικό στοιχείο των νόμων είναι η εισαγωγή νέου συστήματος υπολογισμού της σύνταξης προς το χειρότερο. Ο συντάξιμος μισθός θα είναι ο μέσος όρος των αποδοχών όλου του εργάσιμου βίου, αντί της τελευταίας καλύτερης πενταετίας (ΙΚΑ) που ισχύει σήμερα. Δηλαδή ο συντάξιμος μισθός θα μειωθεί μέχρι και 40%. Επιπλέον μειώνεται ο συντελεστής αναπλήρωσης από 2% κάθε χρόνο σε 1,2% μέσο ποσοστό αναπλήρωσης. Αυτό σημαίνει ότι το ποσοστό αναπλήρωσης από το 70% στην 35ετία θα μειωθεί στο 48% στην 40ετία ως μέσος όρος. Επίσης εισάγεται ο θεσμός της βασικής σύνταξης, ύψους 360 ευρώ, η οποία θα δίνεται μετά το 67ο έτος (μετά το νόμο 4093/2012 ) και μόνο σε όσους πληρούν τα «εισοδηματικά κριτήρια» που θα θέτει κάθε φορά η κυβέρνηση και αφού αυτό είναι συμβατό με «τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών».

Μήνες πριν, το Φλεβάρη του 2010, το Πολιτικό Γραφείο της ΚΕ του ΚΚΕ προχωρά εγκαίρως σε δημόσια παρέμβαση ανακοινώνοντας ότι ξεκινά εκστρατεία «για την ενημέρωση των εργαζομένων, των γυναικών, των νέων, των αυτοαπασχολούμενων της πόλης και της υπαίθρου», υπενθυμίζοντας την πρόταση νόμου που είχε καταθέσει. Ακόμα τόνιζε «...τις ευθύνες του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ. ευθύνη έχουν και οι δυνάμεις του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, αφού στηρίζουν το ευρωενωσιακό οικοδόμημα, το οποίο προώθησε όλα αυτά τα χρόνια πολιτικές που έπληξαν τα θεμέλια του κοινωνικού χαρακτήρα της Ασφάλισης», τονίζοντας την ανάγκη «να γίνει καθολικό αίτημα η απόσυρση άμεσα των σχεδίων της κυβέρνησης και να δυναμώσει η πάλη για ένα σύγχρονο κοινωνικό ασφαλιστικό σύστημα. Υπάρχουν όλες οι υλικές προϋποθέσεις για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών της λαϊκής οικογένειας. Η γήρανση, σύμφωνα με τους "ειδικούς" του υπουργείου, είναι "κόστος", αφού η επίκληση των ελλειμμάτων είναι η μόνιμη επωδός για τη χορήγηση των συντάξεων πείνας».