Αναζήτηση στο site

Επαφή

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
Ε.Κ.Π. 4ος, ΓΡΑΦΕΙΟ 6,
ΟΜ. ΣΚΥΛΙΤΣΗ 19,
Τ.Κ 18531 ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΤΗΛ. - ΦΑΞ : 2104131209

enosh_synt_ika_peiraia@yahoo.gr

ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΕΙΣ : Πληρώνουν αδρά για φάρμακα με ... μηδενική συμμετοχή!

2014-06-21 09:35

Μόνο στα λόγια ισχύει η δωρεάν φαρμακευτική αγωγή των χρονίως πασχόντων, αφού κάθε μήνα μειώνεται το ποσό που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ

 

 
Παραμύθι με ...δράκο αποδεικνύεται η μηδενική συμμετοχή στη θεραπεία για τους χρονίως πάσχοντες, όπως οι καρκινοπαθείς. Ενώ στα λόγια είναι απαλλαγμένοι από συμμετοχή για σκευάσματα και αγωγή που αφορά καθεαυτή τη νόσο τους, στην πράξη, όταν έρθει η ώρα του ταμείου, πληρώνουν αδρά, προκειμένου να κάνουν την απαραίτητη για τη ζωή τους θεραπεία. Να θυμίσουμε πως έχει προηγηθεί η επιβολή συμμετοχής 25% στους χρονίως πάσχοντες σε όλα τα φάρμακα, εκτός από αυτά που αφορούν τη βασική νόσο.

 

Πολλά άλλα φάρμακα, που συνταγογραφούνται με μηδενική συμμετοχή, έχουν κρυφές χρεώσεις για τους ασφαλισμένους. Ολοι οι ασθενείς καλούνται να πληρώσουν τη διαφορά μεταξύ της λιανικής τιμής (ΛΤ) του φαρμάκου και της ασφαλιστικής του τιμής (ΑΤ). Δηλαδή, πόσο κοστίζει στην αγορά και πόσο αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ. Με αυτό το μέτρο, στο οποίο οι πλειοψηφίες των συνδικαλιστικών οργάνων γιατρών και φαρμακοποιών ποτέ δεν εναντιώθηκαν ουσιαστικά, οι ασφαλισμένοι καλούνται να πληρώσουν πολλά λεφτά από την τσέπη τους.

Οπως κατήγγειλε στο «Ριζοσπάστη» καρκινοπαθής που βρίσκεται στο στάδιο της ορμονοθεραπείας - μετά από χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία -, για μια ένεση που πρέπει να κάνει κάθε τρεις μήνες πλήρωσε πριν από ένα μήνα 31 ευρώ. Το συγκεκριμένο σκεύασμα είναι πρωτότυπο, δεν υπάρχει γενόσημο και κοστίζει 256,23 ευρώ (ΛΤ).

 

Από κινητοποίηση στο νοσοκομείο «Μεταξά» για τις περικοπές που πλήττουν εργαζόμενους και ασθενείς
Ο ΕΟΠΥΥ αυτήν τη στιγμή αποζημιώνει τον ασφαλισμένο με184,37 ευρώ(ΑΤ). Ο ασφαλισμένος πρέπει να πληρώσει το 50% της διαφοράς της τιμής, δηλαδή35,93 ευρώ. Για την προηγούμενη ένεση, πριν από ένα τρίμηνο, η εν λόγω καρκινοπαθής είχε πληρώσει 11 ευρώ. Μέσα σε 2 χρόνια που θα διαρκέσει η θεραπεία, η πληρωμή της ασθενούς θα αυξάνεται διαρκώς.

 

«Σχεδόν κάθε μήνα για την ίδια συνταγή οι ασφαλισμένοι πληρώνουν παραπάνω γιατί ο ΕΟΠΥΥ μειώνει την ασφαλιστική τιμή. Η ουσία δεν είναι αν θα είναι γενόσημο ή όχι, αλλά πως με αυτό το μέτρο εκτινάχτηκαν στα ύψη οι πληρωμές των ασφαλισμένων. Π.χ. το συγκεκριμένο σκεύασμα δεν έχει γενόσημο. Αναφέρεται σε θεραπευτική κατηγορία, σε ένα μείγμα φαρμάκων και όχι σε μια δραστική ουσία», σημειώνει ο Γιάννης Καβαλάρης, εκπρόσωπος της ΔΗΠΑΚ στο ΔΣ του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής.

Εως και χιλιάδες ευρώ από την τσέπη τους

«Ασθενείς με χρόνια νοσήματα και συγκεκριμένα καρκινοπαθείς, χτυπημένοι από την σοβαρότατη νόσο τους, βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα ακόμη μείζον θέμα που απειλεί την υγεία τους και την αξιοπρέπειά τους», τονίζει ο Νίκος Μπουντούρογλου, Ογκολόγος - ακτινοθεραπευτής, μέλος της 5μελούς Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά στο νοσοκομείο «Μεταξά». Προσθέτει πως «δεν παραμένει μηδενική η συμμετοχή των καρκινοπαθών ασθενών όσον αφορά την χρόνια μη νοσοκομειακή τους φαρμακευτική αγωγή».

Αναφέρει συγκεκριμένα παραδείγματα, όπως:

  • Για ένα γνωστό σκεύασμα για τον καρκίνο του μαστού με - κατά τα άλλα - μηδενική συμμετοχή, ο ασφαλισμένος καλείται να πληρώσει 26,20 ευρώ + 1 ευρώ για τη συνταγή = 27,20 ευρώ.
  • Η λετροζόλη αποτελεί εγκεκριμένη ορμονοθεραπεία για τον ορμονοεξαρτώμενο καρκίνο του μαστού στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, τόσο σαν επικουρική (προφυλακτική θεραπεία), όσο και σαν πρώτης γραμμής θεραπεία του προχωρημένου ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου μαστού ή μετά από αστοχία στα αντιοιστρογόνα. Η συνταγογράφησή της γίνεται με μηδενική συμμετοχή, όπως αναγράφεται άλλωστε και στη συνταγή του ασφαλισμένου καρκινοπαθούς ασθενή. Τα διαθέσιμα σκευάσματα αυτήν τη στιγμή είναι: Το πρωτότυπο, με ΛΤ 70,59 ευρώ καθώς και 15 γενόσημα, το φθηνότερο στα 50,67 ευρώ, καλύπτοντας τη θεραπεία ενός μηνός. Η ΑΤ είναι 41,38 ευρώ. Αρα ο ασφαλισμένος θα πληρώσει 9,29 ευρώ το λιγότερο για ένα κουτί λετροζόλης, επιλέγοντας το φθηνότερο γενόσημο που κυκλοφορεί. Η λετροζόλη μπορεί να χορηγηθεί καθημερινά για 5 χρόνια, συνεπώς η συνολική συμμετοχή του ασφαλισμένου για το πρωτότυπο φτάνει στα 1.752,60 ευρώ και για το φθηνότερο γενόσημο στα 557,40 ευρώ.
  • Η γοσερελίνη αποτελεί, επίσης, εγκεκριμένη θεραπεία για τον ορμονοεξαρτώμενο καρκίνο μαστού και τον ορμονοεξαρτώμενο καρκίνο του προστάτη. Χορηγείται κάθε 28 μέρες ή κάθε 12 βδομάδες ανάλογα με τις οδηγίες του θεράποντος γιατρού. Ο ελάχιστος χρόνος χορήγησης για τις προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με ορμονοεξαρτώμενο καρκίνο του μαστού είναι 2 έτη, ενώ για τους πάσχοντες από ορμονοεξαρτώμενο καρκίνο του προστάτη το φάρμακο χορηγείται μέχρι μη ανταποκρίσεως - βάσει τη διεθνή και εγχώρια βιβλιογραφία. Και εδώ η συνταγογράφηση γίνεται με μηδενική συμμετοχή. Το σκεύασμα μηνιαίας χορήγησης έχει ΛΤ 90,87 ευρώ και ΑΤ 75,76 ευρώ. Επειδή δεν κυκλοφορεί αντίγραφο του φαρμάκου, ο ασφαλισμένος θα επιβαρυνθεί το μισό της διαφοράς, δηλαδή με 7,55 ευρώ το μήνα και 181,20 ευρώ για τα 2 χρόνια. Το σκεύασμα που χορηγείται ανά 12 βδομάδες έχει ΛΤ 256,23 ευρώ και η ΑΤ 227,27 ευρώ. Αρα ο ασφαλισμένος θα πληρώσει 14,48 ευρώ το τρίμηνο. Υπάρχουν περιπτώσεις που ασθενής πληρώνει από την τσέπη του έως και 500 ευρώ για την ολοκλήρωση της θεραπείας.
Πηγή : Ριζοσπάστης