Αναζήτηση στο site

Επαφή

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
Ε.Κ.Π. 4ος, ΓΡΑΦΕΙΟ 6,
ΟΜ. ΣΚΥΛΙΤΣΗ 19,
Τ.Κ 18531 ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΤΗΛ. - ΦΑΞ : 2104131209

enosh_synt_ika_peiraia@yahoo.gr

Εφαρμογής του νέου συστήματος υπολογισμού της παρακράτησης του Φόρου

2014-01-14 09:38
Νέα φοροαφαίμαξη στους συνταξιούχους

Ο νέος νόμος για τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και η παρακράτηση του φόρου ανά μήνα, οδηγούν σε μικρότερες συντάξεις

 

Μετά τις αλλεπάλληλες μειώσεις τα τελευταία χρόνια σε κύριες και επικουρικές συντάξεις σε όλους τους συνταξιούχους, το 2014, λόγω της εφαρμογής του νέου συστήματος υπολογισμού της παρακράτησης του Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών (ΦΜΥ), οι συνταξιούχοι θα δεχτούν νέα μείωση στο μηνιαίο εισόδημά τους.

Με το νέο νόμο για τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, προβλέπεται να παρακρατείται κάθε μήνα ο φόρος, αφού αθροιστούν πρώτα τα ποσά των κύριων και επικουρικών συντάξεων, με βάση την κοινή κλίμακα μισθωτών και συνταξιούχων. Αν και ο υπουργός Εργασίας ισχυρίστηκε ότι δεν επέρχεται απώλεια εισοδήματος, εντούτοις εκτιμάται ότι οι απώλειες μέσα στο 2014 από το νέο τρόπο φορολόγησης θα κυμανθούν από 2,8% έως 7,5%.

Υπενθυμίζεται ότι από το 2013 καταργήθηκε ακόμα και το κουτσουρεμένο αφορολόγητο όριο (5.000 ευρώ) που ίσχυε για τα εισοδήματα του 2012. Καθιερώθηκε νέα φορολογική κλίμακα - καρμανιόλα για μισθωτούς και συνταξιούχους, που συμπιέζεται μόλις σε 3 φορολογικά κλιμάκια (από 8). Με το συγκεκριμένο μέτρο αρπάζουν «με το καλημέρα» 500 ευρώ το χρόνο από κάθε μισθωτό και συνταξιούχο σε σχέση με τις φετινές φορολογικές δηλώσεις.

Η νέα φορολογική κλίμακα για μισθωτούς - συνταξιούχους διαμορφώθηκε ως εξής: α) 22% για τα πρώτα 25.000 ευρώ από το πρώτο ευρώ του ετήσιου εισοδήματος, β) 32% για το εισόδημα 25.000 - 42.000 ευρώ, γ) 42% για τα επιπλέον ποσά.

Ως εκ τούτου, με δεδομένη την εφαρμογή των νέων συντελεστών φορολόγησης και επειδή από φέτος η παρακράτηση του φόρου στις κύριες και επικουρικές συντάξεις δε θα γίνεται χωριστά, όπως γινόταν μέχρι τώρα, αλλά τα ποσά θα αθροίζονται και θα παρακρατείται κάθε μήνα, περίπου 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχοι, που λαμβάνουν και επικουρική σύνταξη εκτός της κύριας, θα παίρνουν κάθε μήνα μικρότερες συντάξεις, αφού η παρακράτηση - που έτσι και αλλιώς θα είναι μεγαλύτερη - θα γίνεται σε μηνιαία βάση.