Αναζήτηση στο site

Επαφή

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
Ε.Κ.Π. 4ος, ΓΡΑΦΕΙΟ 6,
ΟΜ. ΣΚΥΛΙΤΣΗ 19,
Τ.Κ 18531 ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΤΗΛ. - ΦΑΞ : 2104131209

enosh_synt_ika_peiraia@yahoo.gr

Επιβεβαιώνεται η εξαπάτηση των μακροχρόνιων ανέργων

2014-01-08 16:51
«ΕΠΕΚΤΑΣΗ» ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΟΑΕΔ

Καταγγελίες στον «Ριζοσπάστη» χτες, πρώτη μέρα της κατάθεσης αιτήσεων από τους δικαιούχους

Την προκλητική εξαπάτησή τους από την κυβέρνηση καταγγέλλουν άνεργοι για τη δήθεν επέκταση του επιδόματος μακροχρόνια ανέργων, που ανακοινώθηκε με τυμπανοκρουσίες πριν λίγες μέρες. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, δικαιούχοι θα είναι πλέον οι μακροχρόνια άνεργοι από 20 έως 66 ετών, αντί των 45 έως 65 ετών που ίσχυε έως τώρα.

Χτες, πρώτη μέρα της υποβολής των αιτήσεων για το επίδομα, εκατοντάδες μακροχρόνια άνεργοι, που πήγαν στα υποκαταστήματα του ΟΑΕΔ, διαπίστωναν την κοροϊδία της κυβέρνησης. Οι προϋποθέσεις που τέθηκαν, και κυρίως το κριτήριο που μείωνε το ύψος του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος από τα 12.000 ευρώ στα 10.000 ευρώ, απέκλειε την συντριπτική πλειοψηφία των μακροχρόνια ανέργων.

Μάλιστα, όπως κατήγγειλαν στον «Ριζοσπάστη», το εισόδημα το οποίο λαμβάνεται υπόψη για να είναι κάποιος δικαιούχος του επιδόματος, είναι αυτό που ο άνεργος είχε όταν εργάζονταν! Με δεδομένο ότι δικαιούχοι του επιδόματος είναι αυτοί που έχουν ήδη λάβει 12μηνη τακτική επιδότηση και άρα εργάζονταν για αρκετό διάστημα πριν χάσουν τη δουλειά τους, προκύπτει ότι μόνο ένα μικρό μέρος από αυτούς θα μπορούν να το λάβουν. Συγκεκριμένα, μόνο όσοι αμείβονταν με πολύ χαμηλό μισθό και σε ανάλογη θέση ήταν και το άλλο μέλος της οικογένειας, αφού υπολογίζεται το οικογενειακό εισόδημα!

Αποκαλύπτεται δηλαδή αυτό για το οποίο είχε προειδοποιήσει ο «Ριζοσπάστης» από την πρώτη στιγμή: Οτι το επίδομα των 200 ευρώ για μακροχρόνια ανέργους είναι μια κοροϊδία, αφού αποκλείει τη συντριπτική πλειοψηφία τους και οι ελάχιστοι που θα το λαμβάνουν θα πρέπει να βρίσκονται σε κατάσταση ακραίας φτώχειας.

Σε κάθε περίπτωση, το ύψος της δαπάνης για τη δήθεν επέκταση του σχετικού επιδόματος δεν ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια ευρώ και αυτό όταν, στον προϋπολογισμό του 2014, ο ΟΑΕΔ μείωσε τα κονδύλια για τους ανέργους κατά 121 εκατομμύρια ευρώ για το νέο έτος. Σημειώνεται ότι η μείωση των σχετικών κονδυλίων, σε σχέση με το 2012, φτάνει τα 362 εκατομμύρια ευρώ. Ως εκ τούτου, πρόκειται για ανακατανομή των γλίσχρων κονδυλίων του ΟΑΕΔ ανάμεσα στους ανέργους, που έτσι και αλλιώς, σε ποσοστό 90%, δε λαμβάνουν ούτε το τακτικό επίδομα ανεργίας.

Ελάχιστοι οι δικαιούχοι

Με ανακοίνωσή της η «Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα - Δυνάμεις του ΠΑΜΕ στον ΟΑΕΔ» σημειώνει με αφορμή τις εξελίξεις με το επίδομα: «Ως εργαζόμενοι του ΟΑΕΔ έχουμε χρέος να βρεθούμε στο πλάι εργαζομένων και ανέργων, να αποκαλύψουμε την άθλια επιχείρηση εξαπάτησης που στήνει η Διοίκηση του Οργανισμού με κυβερνητικές εντολές. Οι ίδιοι που συστηματικά απαξιώνουν τις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, που οδηγούν συναδέλφους σε διαθεσιμότητα και απόλυση εμφανίζονται ως τιμητές και "προστάτες" του άνεργου».

Την κοροϊδία κυβέρνησης - ΟΑΕΔ καταγγέλλει και το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, το οποίο σημειώνει σε ανακοίνωση: «Για να πάρει κάποιος άνεργος την επιδότηση των 200 ευρώ μηνιαίως, πρέπει να βρίσκεται σε διαρκή κατάσταση ανεργίας για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από 12 μήνες και εφόσον έχει εξαντλήσει τη 12μηνη τακτική επιδότηση ανεργίας. Πρέπει να είναι, όμως, γνωστό ότι, από το σύνολο των καταγραμμένων ανέργων στον ΟΑΕΔ (850.000 περίπου), το ποσοστό που παίρνει τακτική επιδότηση είναι περίπου το 18%, (γύρω στις 140.000).

Αυτό που παίρνει, όμως, 12μηνη επιδότηση είναι πολύ μικρότερο, οπότε οι δικαιούχοι σε πανελλαδική κλίμακα και στο νομό θα είναι ελάχιστοι. Αν προσθέσουμε και το εισοδηματικό κριτήριο των 10.000 ευρώ οικογενειακού εισοδήματος - λες και το επίδομα της ανεργίας δε δίνεται στον άνεργο αλλά στην οικογένεια - αποκλείονται ακόμα περισσότεροι. Δηλαδή μιλάμε για ελάχιστες εκατοντάδες, για παράδειγμα, στο Νομό Λάρισας».