Αναζήτηση στο site

Επαφή

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
Ε.Κ.Π. 4ος, ΓΡΑΦΕΙΟ 6,
ΟΜ. ΣΚΥΛΙΤΣΗ 19,
Τ.Κ 18531 ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΤΗΛ. - ΦΑΞ : 2104131209

enosh_synt_ika_peiraia@yahoo.gr

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ - κίνημα των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων και των καταλήψεων

2013-11-13 11:17
Ενδοαστικές αντιπαραθέσεις σε υπόβαθρο αντιλαϊκής επίθεσης
 

ΣΟΦΙΑ.--

Σε πεδίο ενδοαστικής αντιπαράθεσης εξελίσσονται οι διαμαρτυρίες στη Βουλγαρία. Χτες στο χώρο έξω από το βουλγαρικό κοινοβούλιο, στο κέντρο της Σόφιας, μερικές εκατοντάδες φοιτητές που συμμετέχουν στις καταλήψεις και ζητούν την παραίτηση της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης του πρωθυπουργού Πλάμεν Ορεσάρσκι επιχείρησαν χωρίς επιτυχία να σχηματίσουν ανθρώπινη αλυσίδα.

Μέρος των διαδηλωτών ήρθε σε αντιπαράθεση με αστυνομικές δυνάμεις με αποτέλεσμα πέντε άτομα να συλληφθούν και ένας να τραυματιστεί ελαφρά. Αλλο μέρος των νεαρών διαδηλωτών εκσφενδόνισε ντομάτες και κλούβια αυγά προς τη μεριά κυβερνητικών διαδηλωτών αποδοκιμάζοντάς τους με συνθήματα περί «διαφθοράς και ευνοιοκρατίας». Βουλευτές του εθνικιστικού κόμματος ΑΤΑΚΑ και του αντιπολιτευόμενου κεντροδεξιού κόμματος GERB του πρώην πρωθυπουργού Μπόικο Μπόρισοφ στηρίζουν έμμεσα τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, ενώ σε αυτές επιχειρείται να αποδοθεί η σημερινή κατάντια του λαού της Βουλγαρίας, όχι στην καπιταλιστική παλινόρθωση που έχει διαλύσει τα πάντα, αλλά δήθεν στους... κομμουνιστές που εξακολουθούν να κυβερνούν.

Χτες το βράδυ οι φοιτητές του κινήματος που ξεκίνησε την κατάληψη του πανεπιστημίου της Σόφιας στις 23 Οκτώβρη με την ονομασία «Κατάληψη 272» (από τον αριθμό αίθουσας διαλέξεων του πανεπιστημίου της Σόφιας, «Αγιος Κλήμης Αχρίδας») είχαν προγραμματίσει νέα συνέλευση προκειμένου να αποφασίσουν εάν θα τερματίσουν την κατάληψη ή θα τη συνεχίσουν. Σύμφωνα με βουλγαρικά πρακτορεία ειδήσεων, το κίνημα των καταλήψεων έχει προκαλέσει ως σήμερα την αναστολή λειτουργίας 18 ΑΕΙ, ωστόσο σε αυτό συμμετέχει ένας πολύ μικρός αριθμός φοιτητών. Πάντως το τελευταίο διάστημα είναι εμφανής η προσπάθεια διάφορων πλευρών (που εκφράζουν μέρος της αστικής τάξης) να φουντώσουν το κίνημα των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων και των καταλήψεων προκειμένου να προκαλέσουν πολιτικές εξελίξεις και ανακατατάξεις, ενώ και ξένα κέντρα συμμετέχουν στο «παιχνίδι». Δεν είναι τυχαίες οι επισκέψεις για συμπαράσταση, αυτές τις μέρες στις καταλήψεις, του Γερμανού πρέσβη και του πρώην Αμερικανού πρέσβη...