Αναζήτηση στο site

Επαφή

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
Ε.Κ.Π. 4ος, ΓΡΑΦΕΙΟ 6,
ΟΜ. ΣΚΥΛΙΤΣΗ 19,
Τ.Κ 18531 ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΤΗΛ. - ΦΑΞ : 2104131209

enosh_synt_ika_peiraia@yahoo.gr

Άδωνις Γεωργιάδης «κανένας δεν μπαίνει εντελώς δωρεάν στα δημόσια νοσοκομεία στην Ευρώπη».

2014-01-08 16:01
Με επιπλέον φόρο στον καπνό αντικαταστάθηκε το «25ευρω»

Ο ελιγμός της κυβέρνησης δεν αναιρεί τη γενικευμένη εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Υγείας

Στην αντικατάσταση του χαρατσιού των 25 ευρώ για νοσηλεία στα δημόσια νοσοκομεία με φόρο πέντε λεπτών στα πακέτα τσιγάρων και καπνού προχώρησε, χτες, η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Με τον τρόπο αυτό προσπαθεί να ελιχθεί απέναντι στη γενικευμένη λαϊκή δυσαρέσκεια και να συμβιβάσει τις επιμέρους αντιθέσεις που αναπτύσσονται στο εσωτερικό της συγκυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ.

Πρόκειται για έναν ελιγμό που σε καμία περίπτωση δεν αναιρεί τη γενικευμένη εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Υγείας, η οποία επιβάλλει άγρια χαράτσια στους ασθενείς, σε κάθε βήμα παροχής και αυτών των υποβαθμισμένων υπηρεσιών στο δημόσιο σύστημα Υγείας.

Η απόφαση της συγκυβέρνησης ανακοινώθηκε μετά από τις συναντήσεις του πρωθυπουργού, Αντ. Σαμαρά, με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ε. Βενιζέλο, και της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με αντιπροσωπεία βουλευτών και στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Αργά το βράδυ, το υπουργείο Υγείας εξέδωσε και σχετική εγκύκλιο. Μετά τη συνάντηση, ο Αδ. Γεωργιάδης δήλωσε ότι βρέθηκε το «ισοδύναμο» με τον επιπλέον φόρο στα τσιγάρα και τον καπνό, ο οποίος αναμένεται να αποφέρει στα κρατικά ταμεία 40 εκατ. ευρώ το χρόνο, όσο προϋπολογίζονταν και τα έσοδα από το 25ευρω για τη νοσηλεία. Τα λεφτά αυτά, σύμφωνα με τον υπουργό, θα πηγαίνουν στους λογαριασμούς των νοσοκομείων.

Στο ερώτημα αν πρόκειται να αποσυρθεί και το ένα ευρώ απ' τις συνταγές των φαρμάκων, ο Αδ. Γεωργιάδης είπε ότι το μέτρο θα ισχύσει από σήμερα. Ο Δ. Κρεμαστινός δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ «διαφωνεί με το μέτρο», αλλά «αυτό είναι θέμα του υπουργείου». Μετά τη συνάντηση με τον Αντ. Σαμαρά ο Ε. Βενιζέλος προσπάθησε να εξωραΐσει το νέο «καπέλο» στον καπνό, δηλώνοντας ότι ο επιπλέον φόρος που θα πληρώνει ο κόσμος στα τσιγάρα, συνδέεται και αυτός με την υγεία,«δηλαδή δεν είναι μέτρο δημοσιονομικό, αλλά μέτρο προληπτικής ιατρικής»!

Εξίσου προκλητικές ήταν και οι δηλώσεις με τις οποίες ο Αδ. Γεωργιάδης υπερασπίστηκε τις προηγούμενες μέρες το 25ευρο, πριν αποσυρθεί. Οπως είπε σε τηλεοπτική του συνέντευξη, το χαράτσι «καταβάλλεται για να μπορούν τα νοσοκομεία να συνεχίσουν να παρέχουν φάρμακα στους απόρους» και ότι δεν πρόκειται για μέτρο με μόνο εισπρακτικό χαρακτήρα, αλλά για «ένα είδος κοινωνικής μεταβίβασης». Ο ίδιος είχε ισχυριστεί ότι «κανένας δεν μπαίνει εντελώς δωρεάν στα δημόσια νοσοκομεία στην Ευρώπη».

 

 
Από σήμερα το ένα ευρώ για κάθε συνταγή

Θα επιβαρύνει τους ασθενείς με επιπλέον 70 εκατ. ευρώ το χρόνο

Μέχρι αργά χτες το βράδυ εργάζονταν οι υπηρεσίες της ΗΔΙΚΑ και των προγραμμάτων των φαρμακείων για την εφαρμογή από σήμερα το πρωί της είσπραξης του ενός ευρώ «υπέρ του ΕΟΠΥΥ» ανά συνταγή φαρμάκων. Οι συνταγές δεν επιτρέπεται να έχουν περισσότερα από τρία φάρμακα. Δηλαδή αν ένας άρρωστος χρειάζεται πέντε φάρμακα θα πληρώσει δύο ευρώ - ένα ανά κάθε συνταγή -, ενώ αν χρειαστεί εφτά φάρμακα τότε θα πληρώσει τρία ευρώ.

Το νέο χαράτσι θα οδηγήσει, όπως υπολογίζει το υπουργείο Υγείας, στην είσπραξη 70 εκατ. ευρώ το χρόνο, κυρίως απ' τους ασθενείς που κάνουν χρόνια θεραπεία. Και μόνο οι συνταξιούχοι να εκτελέσουν μία συνταγή το μήνα θα καταβάλουν τα μισά από αυτά!

Το ένα ευρώ θα προστίθεται στη συμμετοχή του ασφαλισμένου και θα αφαιρείται, ταυτόχρονα, απ' την αντίστοιχη συμμετοχή του ΕΟΠΥΥ. Για παράδειγμα: Σε ένα φάρμακο αξίας 100 ευρώ η συμμετοχή του ασφαλισμένου ήταν 25% ή 25 ευρώ και του ΕΟΠΥΥ 75% ή 75 ευρώ. Με τη νέα ρύθμιση ο ασφαλισμένος θα πληρώνει 26 ευρώ (26% συμμετοχή) και ο ΕΟΠΥΥ 74 ευρώ (74% συμμετοχή). Αν όμως το φάρμακο στοιχίζει 10 ευρώ, τότε ο άρρωστος πληρώνει συμμετοχή 2,5 ευρώ (25%) + 1 ευρώ = 3,5 ευρώ, που την ανεβάζει σε 35%.

Ηδη μέχρι το τέλος του 2013 οι ασθενείς πλήρωσαν μεσοσταθμική συμμετοχή 24% - από 9% το 2010 - για την αγορά φαρμάκων. Για το 2013 οι άμεσες πληρωμές για φάρμακα αναμένεται να ξεπεράσουν το ένα δις ευρώ.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Να καταργηθούν όλα τα χαράτσια στην Υγεία

Κατατέθηκε χτες σε κυβερνητικό νομοσχέδιο από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος

 

 
Τροπολογία-Προσθήκη, με την οποία ζητάει την «κατάργηση της καταβολής από τους ασθενείς των είκοσι πέντε (25) ευρώ για εισαγωγή προς νοσηλεία σε νοσοκομεία του ΕΣY, της καταβολής του ενός (1) ευρώ ανά εκτελούμενη συνταγή, καθώς και των πέντε (5) ευρώ για εξετάσεις στα Εξωτερικά Ιατρεία»,κατέθεσε χτες η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Στηναιτιολογική έκθεση η ΚΟ του ΚΚΕ αναφέρει:

 

«Από 1/1/2014 τέθηκε σε ισχύ η καταβολή από τους ασθενείς των είκοσι πέντε (25) ευρώ για εισαγωγή προς νοσηλεία σε νοσοκομεία του ΕΣΥ και του ενός ( 1 ) ευρώ ανά εκτελούμενη συνταγή, που προβλέπονταν στη διάταξη του άρθρου 1, παράγραφος ΙΒ, υποπαράγραφος ΙΒ2, περίπτωση 12 του νόμου 4093/2012.

Ενώ η κυβέρνηση συνεχίζει την δραστική υποχρηματοδότηση των Κρατικών Νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας, του ΕΟΠΥΥ και των ασφαλιστικών ταμείων, στα πλαίσια μιας αντιλαϊκής πολιτικής που προωθείται διαχρονικά και ενιαία σε όλα τα κράτη της ΕΕ, από την άλλη μεταφέρει όλο και περισσότερο το κόστος των υπηρεσιών Υγείας στις πλάτες των εργατικών-λαϊκών οικογενειών που έχουν γονατίσει από την ανεργία, τους δυσβάστακτους φόρους και την μείωση των λαϊκών εισοδημάτων.

Είναι χαρακτηριστικά τα στοιχεία για την Υγεία που αποτυπώνονται στον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2014, που προβλέπει μείωση της χρηματοδότησης των δημοσίων νοσοκομείων κατά 32 %, του ΕΟΠΥΥ κατά 30% και της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 15%. Το κόστος για το λαό γίνεται όλο και πιο δυσβάστακτο. Επίσης χαρακτηριστική είναι η αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στις δαπάνες για φαρμακευτική περίθαλψη από το 9% στο 27% την τελευταία τριετία.

Με την παρούσα Προσθήκη-Τροπολογία προτείνεται η κατάργηση της πιο πάνω διάταξης, καθώς και κάθε κανονιστικής απόφασης ή άλλης εγκυκλίου έχει εκδοθεί σε εφαρμογή ή κατ' εξουσιοδότηση της πιο πάνω διάταξης, όπως επίσης και η υποχρέωση καταβολής των πέντε ( 5) ευρώ ως αμοιβή εξετάστρων στα Εξωτερικά Ιατρεία των Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων και των Κέντρων Υγείας».

Το άρθρο της τροπολογίας
  • Καταργείται αναδρομικά από τότε που ίσχυσε η διάταξη του άρθρου 1, παράγραφος ΙΒ, υποπαράγραφος ΙΒ2, περίπτωση 12 του νόμου 4093/2012, καθώς επίσης και κάθε υπουργική απόφαση ή άλλη κανονιστική διάταξη ή εγκύκλιος έχει εκδοθεί σε εφαρμογή ή κατ' εξουσιοδότηση της πιο πάνω καταργούμενης διάταξης νόμου
  • Η υποχρέωση καταβολής των πέντε (5) ευρώ ως αμοιβή εξετάστρων στα Εξωτερικά Ιατρεία των Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων και των Κέντρων Υγείας καταργείται.