Αναζήτηση στο site

Επαφή

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
Ε.Κ.Π. 4ος, ΓΡΑΦΕΙΟ 6,
ΟΜ. ΣΚΥΛΙΤΣΗ 19,
Τ.Κ 18531 ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΤΗΛ. - ΦΑΞ : 2104131209

enosh_synt_ika_peiraia@yahoo.gr

ΒΟΥΛΗ - Μια φωνή που ξεχωρίζει πρόταση αποκατάστασης ΕΚΑΣ

2016-05-20 09:29
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τροπολογία - προσθήκη για την αποκατάσταση του ΕΚΑΣ

Κατατέθηκε χτες στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Τη συνολική κατάργηση του νόμου - λαιμητόμου ζητάει το ΚΚΕ

Τροπολογία - προσθήκη για την αποκατάσταση του ΕΚΑΣ κατέθεσε, χτες, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών με τον τίτλο «Επείγουσες διατάξεις για την εφαρμογή της Συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων και άλλες διατάξεις», που συζητιέται στη Βουλή. 
 
Παράλληλα, ζητάει την κατάργηση συνολικά του νόμου - λαιμητόμου 4387/2016.
 
Στο μοναδικό άρθρο της τροπολογίας - προσθήκης προβλέπεται η κατάργηση του άρθρου 92 του ν. 4387/2016, στο οποίο προβλέπεται η σταδιακή αφαίρεση του ΕΚΑΣ από τους χαμηλοσυνταξιούχους που το δικαιούνται.

 

Στην Αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας - προσθήκης αναφέρεται: 

«Ενώ η κυβέρνηση συνεχίζει να ισχυρίζεται ότι προστατεύει τους χαμηλοσυνταξιούχους, ο νέος νόμος για το Ασφαλιστικό που ψηφίστηκε πρόσφατα, ο νόμος 4387/2016, οδηγεί στη σφαγή χιλιάδες συνταξιούχους που βρίσκονται στα πιο χαμηλά "πατώματα". 

Η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ μέχρι το 2019, που θα αρχίζει να εφαρμόζεται από φέτος μεταβάλλοντας τα κριτήρια βάσει των οποίων χορηγείται το συγκεκριμένο επίδομα και μάλιστα αναδρομικά με αναζήτηση ποσών από 1-1-2016, δημιουργεί νέα αιμορραγία στο εισόδημα χιλιάδων συνταξιούχων.

Οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης, για επιστροφή σε 12 ή και περισσότερες δόσεις, δεν μετριάζουν τα αποτελέσματα που θα επιφέρουν αυτές οι νέες πληγές στους συνταξιούχους. 

Το ζήτημα δεν είναι σε πόσες δόσεις θα επιστρέψουν τα ποσά που έχουν λάβει οι δικαιούχοι, αλλά το γεγονός πως χάνουν ένα επίδομα που συμπλήρωνε την πενιχρή σύνταξη και επιπλέον υποχρεώνονται να το επιστρέψουν.

Πιο συγκεκριμένα: 

Οι δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχοι που έχουν κύρια και επικουρική σύνταξη πάνω από 664 ευρώ, δεν δικαιούνται πλέον το ΕΚΑΣ και υποχρεώνονται να επιστρέψουν σημαντικά ποσά σχετικά με το εισόδημα που σήμερα έχουν. 

Παράλληλα, εκτός από τους χαμηλοσυνταξιούχους που θα χάσουν από φέτος ολοκληρωτικά το ΕΚΑΣ, θα υπάρξουν δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχοι που με την αλλαγή των κριτηρίων βάσει των οποίων χορηγείται το ΕΚΑΣ θα αλλάξουν κλίμακα και θα λάβουν χαμηλότερα ποσά απ' αυτά που λάμβαναν έως σήμερα.

Τα επόμενα χρόνια, θα αποκλείονται κλιμακωτά ολοένα και περισσότεροι, μέχρι το ΕΚΑΣ να καταργηθεί εντελώς στα τέλη του 2019. 

Αυτό σημαίνει ότι περίπου 370.000 χαμηλοσυνταξιούχοι θα οδηγηθούν κάτω από τα όρια της φτώχειας με μείωση μηνιαίου εισοδήματος έως και 35% στο εισόδημά τους. 

Οι απώλειες από τη σφαγή του ΕΚΑΣ την περίοδο 2016 - 2019 φτάνουν τα 2,4 δισ. ευρώ. 

Είναι ανάγκη όχι μόνο να μην υπάρξει καμιά αναδρομική αναζήτηση, αλλά να καταργηθεί το άρθρο 92 για το ΕΚΑΣ και συνολικά ο νόμος - λαιμητόμος 4387/2016».