Αναζήτηση στο site

Επαφή

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
Ε.Κ.Π. 4ος, ΓΡΑΦΕΙΟ 6,
ΟΜ. ΣΚΥΛΙΤΣΗ 19,
Τ.Κ 18531 ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΤΗΛ. - ΦΑΞ : 2104131209

enosh_synt_ika_peiraia@yahoo.gr

Προς παραγραφή Φορολογικές υποθέσεις 2001-2005 (όπως λίστες Λαγκάρντ, Μπόργιανς κ.ά.)

2017-09-19 09:13

Εκβιασμοί

«Καλύτερα να χάσει ο γείτονας το σπίτι του, παρά εσύ τις καταθέσεις σου». 

Δεν περνάει μέρα χωρίς μια είδηση για τους πλειστηριασμούς, επιβεβαιώνοντας ότι η δραστικότερη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων από τις τράπεζες θα είναι από τα βασικά θέματα της τρίτης «αξιολόγησης», που κρύβει νέες δυσάρεστες εκπλήξεις για το λαό. 

Ετσι, λοιπόν, γράφεται ότι το κουαρτέτο είναι δυσαρεστημένο από την καθυστερημένη έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών (Γενάρη 2018, αντί για Νοέμβρη 2017), ενώ και η ΕΚΤ εκφράζει ανησυχία για τη μη επίτευξη των στόχων σε ό,τι αφορά τον περιορισμό της έκθεσης των τραπεζών στα «κόκκινα» δάνεια. 

Το ΔΝΤ, από την άλλη, θέτει επιτακτικά ζήτημα νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών αν δεν υπάρξει άμεσα αντιστροφή της κατάστασης, ενώ διαρρέεται ότι οι τράπεζες θα προχωρήσουν και σε «bail in» («κούρεμα» καταθέσεων), αν δεν πετύχουν μείωση των «κόκκινων» δανείων με αύξηση των πλειστηριασμών. 

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; 

Οτι εντείνονται οι πιέσεις στο λαό να αποδεχτεί ως τετελεσμένο την αύξηση των πλειστηριασμών και τη σταδιακή υποχώρηση της προστασίας για την πρώτη κατοικία, με τον εκβιασμό μάλιστα ότι ακόμα κι αυτά τα υποτυπώδη μέτρα που ισχύουν σήμερα φέρνουν πιο κοντά την προοπτική να υπάρξει «κούρεμα» καταθέσεων, ως ένα από τα μέτρα για να αντιμετωπίσουν οι τράπεζες τα «κόκκινα» δάνεια. 

Με άλλα λόγια, αυτό που λένε στο λαό είναι το εξής: 

«Καλύτερα να χάσει ο γείτονας το σπίτι του, παρά εσύ τις καταθέσεις σου». 

Κάπως έτσι δημιουργούν το έδαφος για να βγάλουν στο σφυρί, όταν το αποφασίσουν, χιλιάδες σπίτια λαϊκών οικογενειών, ή να τις υποχρεώσουν να κόψουν και το φαγητό, προκειμένου να καταβάλουν έστω και μια δόση για τα δάνεια που οφείλουν.

Προς παραγραφή «λίστες φοροδιαφυγής»

Την ίδια ώρα, και ενώ πέφτουν «βροχή» οι κατασχέσεις και οι εκβιασμοί για τα ληξιπρόθεσμα χρέη λαϊκών νοικοκυριών, οι εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις, της περιόδου 2001-2005, θα ελέγχονται μόνο στην περίπτωση που δεν έχουν υποβληθεί δηλώσεις φόρου εισοδήματος.

Στην κατηγορία, βέβαια, βρίσκονται οι περιβόητες λίστες (όπως Λαγκάρντ, Μπόργιανς κ.ά.) γύρω από τις οποίες η κυβέρνηση κατά καιρούς είχε επιχειρήσει να σηκώσει επικοινωνιακό κουρνιαχτό σχετικά με την αντιμετώπιση της μεγάλης (επίσημης) φοροδιαφυγής.

Σύμφωνα με την «Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων» (ΑΑΔΕ), η συγκεκριμένη απόφαση στηρίζεται στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που προβλέπει το χρόνο παραγραφής των υποθέσεων.