Αναζήτηση στο site

Επαφή

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
Ε.Κ.Π. 4ος, ΓΡΑΦΕΙΟ 6,
ΟΜ. ΣΚΥΛΙΤΣΗ 19,
Τ.Κ 18531 ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΤΗΛ. - ΦΑΞ : 2104131209

enosh_synt_ika_peiraia@yahoo.gr

Κυβέρνηση επιμένει οτι συνεχίζεται κανονικά η απορρύπανση του Σαρωνικού !

2017-09-24 11:30

Καμία εργασία για απάντληση επί 4 μέρες

Την ώρα που η κυβέρνηση επιμένει να διατείνεται ότι συνεχίζεται κανονικά η απορρύπανση του Σαρωνικού Κόλπου, το ναυαγισμένο δεξαμενόπλοιο ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ εξακολουθεί να φέρει στις δεξαμενές του εκατοντάδες τόνους μαζούτ και να ρυπαίνει τη θαλάσσια περιοχή, αφού μέχρι και χτες, για τέταρτη μέρα, δεν είχε αναλάβει κανένα πλοίο τις διαδικασίες απάντλησης!

Σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσε το υπουργείο Ναυτιλίας, τις εργασίες αναμένεται να αναλάβει το δεξαμενόπλοιο «Aegean Breeze 1» του ομίλου Μελισσανίδη, από σήμερα, ενώ στο τελευταίο άτυπο σημείωμα από το γραφείο Τύπου του ΥΝΑ, που εκδόθηκε χτες το απόγευμα, αναφερόταν ότι «στον πλωτό γερανό, στο σημείο του ναυαγίου, έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαιτούμενες προπαρασκευαστικές ενέργειες, προκειμένου να συνεχιστεί η απάντληση του φορτίου του βυθισμένου ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ από έτερο δεξαμενόπλοιο».

Στο μεταξύ, ερωτήματα προκαλεί και η πληροφορία που διέρρευσε χτες από το υπουργείο ότι είχε συλληφθεί ο ιδιοκτήτης του πλωτού γερανού (κατεβάζει τις μάνικες στις δεξαμενές του ναυαγισμένου πλοίου για την απάντληση) ο οποίος ανήκει στον όμιλο Σπανόπουλου που έχει αναλάβει όλες τις εργασίες της απάντλησης, επειδή βρέθηκαν στο εσωτερικό του 300 τόνοι λαθραίων πετρελαιοειδών που εικάζεται ότι τα είχε πάρει από το ναυαγισμένο πλοίο. 

Από την πλευρά του υπουργείου, αυτό που λεγόταν ήταν ότι είχε μεν συλληφθεί, αλλά επειδή καθυστερούσε να βρει δεξαμενόπλοιο για την απάντληση και όχι για λαθρεμπόριο και γι' αυτό αφέθηκε ελεύθερος με εντολή εισαγγελέα.

 

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΑΤΤΙΚΗΣ

Παρέμβαση για τις υδατοκαλλιέργειες στον Σαρωνικό

Αίτημα για συζήτηση προ ημερήσιας διάταξης, στην προχτεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, του θέματος με τη λειτουργία των μονάδων υδατοκαλλιέργειας στον Σαρωνικό κατέθεσε η «Λαϊκή Συσπείρωση», με αφορμή την τεράστια οικολογική καταστροφή από το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ».

Το αίτημα της «Λαϊκής Συσπείρωσης», που υπογράφουν οι κομμουνιστές περιφερειακοί σύμβουλοι Χρ. Αγγελονίδη, Ελ. Ζαφειρίου, Γ. Μανουσογιαννάκης, Αλ. Μπαλού και Γ. Πρωτούλης, αναφέρει:

«Στην προηγούμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, με αίτημά μας συζητήθηκε η τεράστια οικολογική καταστροφή που έχει προκληθεί στον Σαρωνικό από το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου "ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ".

Τις μέρες αυτές επιβεβαιώθηκε αυτό που και τότε τονίσαμε, ότι η προστασία της υγείας των εργαζομένων και του περιβάλλοντος βρίσκονται σε κατάφωρη αντίθεση με την πολιτική της σημερινής αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων, που υπηρετούν τα συμφέροντα των εφοπλιστών του κεφαλαίου και κατά συνέπεια είναι επικίνδυνη για το λαό.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση, αντί να ενισχύσει τις κρατικές υπηρεσίες ελέγχου και να τις θωρακίσει από την παρέμβαση και τον έλεγχο των εφοπλιστών, τις καταργεί, μεταφέροντας ολοκληρωτικά την ευθύνη στους ιδιωτικούς νηογνώμονες, που σε πολλές περιπτώσεις μέτοχοι είναι οι ίδιοι οι εφοπλιστές. Βάζει, δηλαδή, το λύκο να φυλάει τα πρόβατα.

Την αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα των ιδιωτικών νηογνωμόνων την έχουμε ζήσει στο πρόσφατο παρελθόν με το "ΔΥΣΤΟΣ", το "ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ", το "SEA DIAMOND" και αρκετά ακόμα πλοία που είχαν, όπως και το "ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ", πιστοποιητικά αξιοπλοΐας.

Η κυβέρνηση, επίσης, ενώ έχει εκδώσει οδηγία για τους αλιείς να μην ψαρεύουν και να μη διαθέτουν αλιεύματα από τον Σαρωνικό, δεν γνωρίζουμε αν έχει εκδώσει ανάλογη οδηγία για τις επιχειρήσεις υδατοκαλλιέργειας.

Επειδή στον Σαρωνικό δραστηριοποιούνται πολλές μονάδες υδατοκαλλιέργειας, σε περιοχές που ενδεχομένως να έχουν μολυνθεί, καλούμε τη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, στο πλαίσιο της αρμοδιότητας που έχει για τον έλεγχο των τροφίμων, να εξετάσει την κατάσταση της ποιότητας της θάλασσας στις περιοχές που υπάρχουν αυτές οι μονάδες και, ανάλογα με τα αποτελέσματα των ελέγχων, να διακόπτει ή όχι τη λειτουργία τους και την προμήθεια των αλιευμάτων τους στους καταναλωτές».

Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου έγινε τελικά μία ενημέρωση για το θέμα που έθεσε η «Λαϊκή Συσπείρωση».