Αναζήτηση στο site

Επαφή

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
Ε.Κ.Π. 4ος, ΓΡΑΦΕΙΟ 6,
ΟΜ. ΣΚΥΛΙΤΣΗ 19,
Τ.Κ 18531 ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΤΗΛ. - ΦΑΞ : 2104131209

enosh_synt_ika_peiraia@yahoo.gr

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΚΕ πλήρη κρατική εγγύηση των συντάξεών

2017-09-26 13:35

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ

Αναγκαία η πλήρης κρατική εγγύηση των συντάξεων και των ασφαλιστικών παροχών

Την ανάγκη για πλήρη κρατική εγγύηση των συντάξεων και των παροχών των δημόσιων ασφαλιστικών ταμείων τονίζει με Ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος, καταγγέλλοντας ότι ΕΕ και αστικές κυβερνήσεις οδηγούν τους εργαζόμενους με την πολιτική που προωθούν σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, που από τη μία μέρα στην άλλη πτωχεύουν (π.χ. «International Life», «ΑΣΠΙΣ» κ.ά.).

Στην Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ αναφέρονται συγκεκριμένα τα παρακάτω:

«Μετά τις διαδοχικές περικοπές στις συντάξεις και τις αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στην Ελλάδα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και την ΕΕ, αλλά και σε άλλα κράτη - μέλη, χιλιάδες νέοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να μη συνταξιοδοτηθούν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε πρόσφατα το λεγόμενο "Πανευρωπαϊκό ατομικό συνταξιοδοτικό προϊόν" (PEPP), ένα είδος "εκούσιας ατομικής σύνταξης" που φορτώνει στις πλάτες των εργαζομένων το βάρος της συνταξιοδοτικής ασφάλισής τους, εάν και εφόσον το πενιχρό εισόδημά τους το επιτρέπει. Ταυτόχρονα, μέσω της λεγόμενης "εναρμόνισης των συνταξιοδοτικών προϊόντων", ανοίγει νέες αγορές σε μια σειρά από επιχειρηματικούς ομίλους, όπως ασφαλιστικές εταιρείες, τράπεζες, επιχειρήσεις επενδύσεων, πολλαπλασιάζοντας τα κέρδη τους.

Είναι αποκαλυπτική η ομολογία της Επιτροπής στην ανακοίνωσή της ότι "το ΡΕΡΡ υποστηρίζει το στόχο της Ενωσης Κεφαλαιαγορών, που είναι η δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για την απελευθέρωση χρηματοδοτικών πόρων, ώστε να μπορεί να υπάρξει ροή από τους αποταμιευτές της Ευρώπης προς τις επιχειρήσεις της Ευρώπης". Ακόμη περισσότερο, δηλαδή, ζεστό χρήμα θα δίνεται απευθείας ως χρηματοδότηση στα μονοπώλια.

Οι εξελίξεις αυτές, όπως και οι κατευθύνσεις της ΕΕ για τα "επαγγελματικά ταμεία", επιβεβαιώνουν την πορεία κατεδάφισης του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος.

Με βάση τα παραπάνω:

Πώς τοποθετείται η Επιτροπή στο ότι οι παραπάνω κατευθύνσεις της ΕΕ και των κυβερνήσεών της αποδεικνύουν έμπρακτα ότι υπονομεύεται διαρκώς η ανάγκη των εργαζομένων για πλήρη κρατική εγγύηση των συντάξεών τους, των παροχών των δημόσιων ασφαλιστικών ταμείων και για επαρκή χρηματοδότησή τους;».