Αναζήτηση στο site

Επαφή

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
Ε.Κ.Π. 4ος, ΓΡΑΦΕΙΟ 6,
ΟΜ. ΣΚΥΛΙΤΣΗ 19,
Τ.Κ 18531 ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΤΗΛ. - ΦΑΞ : 2104131209

enosh_synt_ika_peiraia@yahoo.gr

Φονικό και καταστροφικό πέρασμα ανεμοστρόβιλου

2013-05-22 18:19

 

ΗΠΑ - ΟΚΛΑΧΟΜΑ
 
Σκηνές βιβλικής καταστροφής
ΟΚΛΑΧΟΜΑ ΣΙΤΙ.--

 

Τουλάχιστον 24 άνθρωποι, μεταξύ αυτών περίπου 10 παιδιά, έχασαν τη ζωή τους και 240 άνθρωποι τραυματίστηκαν, μεταξύ αυτών 60 παιδιά, από ανεμοστρόβιλου που έπληξε την πρωτεύουσα της πολιτείας της Οκλαχόμα, Οκλαχόμα Σίτι και κυρίως το προάστιο Μουρ.

Μέχρι στιγμής, οι πληροφορίες είναι σχετικά συγκεχυμένες, καθώς αρχικά τα αμερικανικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για 91 νεκρούς, ωστόσο οι τοπικές αρχές αργότερα αναθεώρησαν προς τα κάτω τον επίσημο απολογισμό των νεκρών, καθώς επικράτησε ένα πραγματικό χάος, που προκάλεσε και «διπλή καταμέτρηση» όπως δήλωσαν, όσον αφορά στο πέρασμα του ανεμοστρόβιλου που κατέστρεψε δύο δημοτικά σχολεία, ένα νοσοκομείο, εκατοντάδες σπίτια και επιχειρήσεις.

Ωστόσο, τίποτα δεν είναι οριστικό, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί. Τα σωστικά συνεργεία μέχρι αργά χτες είχαν ανασύρει 101 ζωντανούς από τα ερείπια, αλλά υπάρχει άγνωστος αριθμός αγνοουμένων πιθανότατα θαμμένων στα συντρίμμια. Ερευνες πραγματοποιούνται σε κελάρια, στα συντρίμμια και σε καταφύγια.

Η επιχείρηση διάσωσης επικεντρώνεται στο Δημοτικό Σχολείο Plaza Towers, το οποίο δέχθηκε βαρύ πλήγμα και το οποίο θεωρούνταν το πλέον «σίγουρο, ασφαλές και δομικά στερεό» κτίριο στο Μουρ, με αποτέλεσμα να μετατραπεί σε προσωρινό καταφύγιο, για τα παιδιά και τους γονείς τους, που όμως αποδείχθηκε «φτερό στο άνεμο». Ο ανεμοστρόβιλος είχε πλάτος 3 χιλιομέτρων και άφησε ερειπωμένο τοπίο στο πέρασμά του. Στην κλίμακα Fujita κατατάσσεται ως ισχύος EF-4, ο δεύτερος δηλαδή ιστορικά ισχυρότερος τύπος ανεμοστρόβιλου, αν και οι τοπικές αρχές κάνουν λόγο ότι ενδέχεται να είναι μεγαλύτερης ισχύος, καθώς οι άνεμοι έφτασαν τα 320 χλμ/ώρα.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κήρυξε την Οκλαχόμα «σε κατάσταση μέγιστης καταστροφής» και διέταξε την παροχή ομοσπονδιακής βοήθειας στην πληγείσα περιοχή, καθώς ανυπολόγιστο μέχρις στιγμής είναι και το υλικό κόστος της καταστροφής.

Ωστόσο, όλες αυτές οι ενέργειες είναι κατόπιν της καταστροφής, γιατί όντως υπήρξε έγκαιρη προειδοποίηση, αλλά ουσιαστικά οι κάτοικοι, όπως και σε άλλες ανάλογες περιπτώσεις, αφήνονται στο έλεος των φαινομένων καθώς μια επιχείρηση εκκένωσης και προστασίας του πληθυσμού απαιτεί δημόσια, στη συγκεκριμένη περίπτωση πολιτειακά και ομοσπονδιακά κονδύλια, που όχι μόνο θεωρείται «ξεπερασμένη νοοτροπία» εδώ και δεκαετίες στις ΗΠΑ, αλλά στο πλαίσιο των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που εφαρμόζονται τουλάχιστον από τη δεκαετία του '80 έχουν μειωθεί στο ελάχιστον. Μια τάση που ενισχύεται με το πρόγραμμα περικοπών που προωθεί η κυβέρνηση Ομπάμα.