Αναζήτηση στο site

Επαφή

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
Ε.Κ.Π. 4ος, ΓΡΑΦΕΙΟ 6,
ΟΜ. ΣΚΥΛΙΤΣΗ 19,
Τ.Κ 18531 ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΤΗΛ. - ΦΑΞ : 2104131209

enosh_synt_ika_peiraia@yahoo.gr

Κοινωνική Ασφάλιση να γίνει υπόθεση πάλης όλου του Λαού

2013-05-11 13:06

Κοινωνική Ασφάλιση να γίνει υπόθεση πάλης όλου του Λαού

 Κοινές πανελλαδικές δράσεις αποφάσισαν ΠΑΜΕ, ΠΑΣΕΒΕ, ΠΑΣΥ, ΜΑΣ και ΟΓΕ  

 

Κοινές πανελλαδικές δράσεις για το κοινωνικό ασφαλιστικό σύστημα θα αναπτύξουν το επόμενο διάστημα ΠΑΜΕ, ΠΑΣΕΒΕ, ΠΑΣΥ, ΜΑΣ και ΟΓΕ με απόφαση που πήραν σε σύσκεψη που έγινε το απόγευμα της Παρασκευής, με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ. Στόχος τους να ενημερώσουν και να προετοιμάσουν το λαό σε αγωνιστική κατεύθυνση, καθώς τα ασφαλιστικά ταμεία βρίσκονται σε πολύ άσχημη κατάσταση και είναι ορατός ο κίνδυνος ακόμα και να μην μπορούν να πληρώσουν συντάξεις.

Συγκεκριμένα αποφασίστηκε να πραγματοποιηθούν πανελλαδικά περιφερειακές συσκέψεις με τη συμμετοχή εργατικών και συνταξιουχικών σωματείων, συλλόγων αυτοαπασχολούμενων, γυναικών, σπουδαστών και αγροτών. Η πρώτη περιφερειακή σύσκεψη θα γίνει στην Αττική στις 20 Μάη. Στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας της αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του μήνα. Ακόμα αποφασίστηκε να ξεδιπλωθούν μια σειρά δράσεις, οι οποίες θα οριστικοποιηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα. Έμφαση δόθηκε στην ανάγκη με στοιχεία και σαφή επιχειρηματολογία να καταρριφθεί η προπαγάνδα της κυβέρνησης η οποία κρύβοντας την αλήθεια προσπαθεί να «νομιμοποιήσει» το νέο χτύπημα στις συντάξεις, τα ταμεία, την υγεία.

«Λιάνισαν» τα αποθεματικά

Την εισήγηση έκανε ο Δ. Κουμπούρης, από την Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ. Επισήμανε πως «η σημερινή οικονομική κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων, βάζει σε κίνδυνο ακόμα και την καταβολή και αυτών των τσεκουρεμένων συντάξεων, που δεν φθάνουν ούτε για την κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών». Την ευθύνη για αυτή την κατάσταση «φέρνουν όλες οι κυβερνήσεις, οι οποίες, για λογαριασμό του κεφαλαίου, λιάνισαν τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων για την καπιταλιστική ανάπτυξη, με δανεικά και αγύριστα». Σε αυτά πρέπει να προστεθούν το τζογάρισμα και το «κούρεμα» των αποθεματικών, η εισφοροδιαφυγή και οι χαριστικές ρυθμίσεις προς τις επιχειρήσεις. «Τώρα, συνέχισε, ο στόχος τους είναι ουσιαστικά να περιορίσουν τις κύριες συντάξεις στη βάση των 360 ευρώ και να καταργήσουν τις επικουρικές».

Επίσης ανέφερε πως τα έσοδα των ταμείων έχουν μειωθεί από 14% (ΙΚΑ) έως 30% (ΟΑΕΕ), που σε συνάρτηση με τη συνεχώς μειούμενη κρατική χρηματοδότηση αφήνουν ένα χρηματοδοτικό κενό ύψους 2,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2013. Από την άλλη, από το 1950 το μέγεθος της λεηλασίας των αποθεματικών των ταμείων από το κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του έχει ξεπεράσει τα 50 δισ. Ευρώ. Στο τέλος του 2010 τα χρέη κράτους και εργοδοτών προς τα ταμεία ήταν 14 δις ευρώ, ενώ 12 δις ευρώ ληστεύθηκαν από τα ταμεία με το «κούρεμα».

Υπογράμμισε ότι «η επίθεση δεν έχει ολοκληρωθεί. Με πρόσχημα την βιωσιμότητα των ταμείων έρχονται νέα αντιασφαλιστικά μέτρα» για να προσθέσει ότι «»Μεσσίες» που θα έρθουν για να σώσουν την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα δεν υπάρχουν. Είναι ανάγκη να περάσουν στην αντεπίθεση».

Δεν μπορούν να πληρώσουν

Ακολούθησαν τοποθετήσεις από τους εκπροσώπους των ΠΑΣΕΒΕ, ΠΑΣΥ, ΜΑΣ και ΟΓΕ που ανέδειξαν τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ασφαλιστικά ταμεία του κάθε χώρου αλλά και οι ίδιοι οι αυτοαπασχολούμενοι, οι σπουδαστές, οι γυναίκες, οι αγρότες.

Ο Μπ. Μαυροθαλασσίτης από την ΠΑΣΕΒΕ σημείωσε πως αναλογιστική μελέτη του υπουργείου Εργασίας που έγινε προ κρίσης, το 2008, έβγαζε ότι ο ΟΑΕΕ έπρεπε να έχει 50 δις ευρώ αποθεματικά και στην πράξη είχε περί τα 400 εκατομμύρια ευρώ! Η συνεχής υποχρηματοδότηση από το 1992 έφεραν το ταμείο στη χρεοκοπία. Σήμερα το ταμείο παρουσιάζει έλλειμμα ρεκόρ 581 εκατομμύρια ευρώ από το 30,9 εκατομμύρια ευρώ που είχε το 2012. Δηλαδή το έλλειμμα αυξήθηκε κατά 1880%. Ένα άλλο στοιχείο είναι ότι ενώ ο ΟΑΕΕ εισπράττει περίπου 135 εκατομμύρια το μήνα, δίνει 238 εκατομμύρια ευρώ το μήνα μόνο για συντάξεις. Δεν υπολογίζονται έξοδα που αφορούν τη διοικητική λειτουργία κ.ά. Αναδεικνύοντας την τραγική κατάσταση που βιώνουν χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι επισήμανε ότι οι καθυστερημένες οφειλές από 3 δις ευρώ το 2011 πήγαν στα 5,9 δις ευρώ το 2012. Διπλασιάστηκαν σε ένα χρόνο. Ίσως το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο είναι ότι πάνω από το 50% των ασφαλισμένων δεν μπορούν να πληρώσουν εισφορές. Για ένα ελεύθερο επαγγελματία αυτό σημαίνει ότι δεν παίρνει ασφαλιστική ενημερότητα, σημαίνει ότι δεν μπορεί να πάρει φορολογική ενημερότητα, σημαίνει ότι δεν μπορεί να δουλέψει.

Ο Ρίζος Μαρούδας από την ΠΑΣΥ ανάφερε πως η κατάσταση στον ΟΓΑ είναι τραγική. Περίπου οι μισοί από τους 625 χιλιάδες αγρότες δεν μπορούν να πληρώσουν τις εισφορές τους λόγω της συνεχόμενης μείωσης του αγροτικού εισοδήματος, απόρροια της αντιαγροτικής πολιτικής που εφαρμόζεται διαχρονικά. Η αδυναμία καταβολής των εισφορών σημαίνει ότι σε μια αγροτική οικογένεια μόνο ένας στους τρεις είναι ασφαλισμένος. Συνήθως, σημείωσε, αυτός που μένει ανασφάλιστος είναι η γυναίκα. Αυτό θα χειροτερεύσει και άλλο γιατί νόμος προβλέπει ότι κάθε τρία χρόνια ο αγρότης αλλάζει ασφαλιστική κατηγορία και καλείται να πληρώσει μεγαλύτερες εισφορές. Επίσης, είπε ότι σήμερα οι αγρότες έχουν την προνοιακή σύνταξη που είναι 330 ευρώ και παίρνουν και ένα επιπλέον ποσό ανάλογα με την ηλικία και τα χρόνια ασφάλισης. Αυτή η προνοιακή σύνταξη θα σταματήσει το 2024 και συνεπώς οι αγρότες θα παίρνουν πολύ μικρότερες συντάξεις. Ακόμα επισήμανε το πρόβλημα που υπάρχει με τα κέντρα υγείας της υπαίθρου που είτε έχουν σοβαρές ελλείψεις είτε δε λειτουργούν.

Η Κάτια Κρόκου, από την ΟΓΕ, είπε ότι η πραγματικότητα είναι ιδιαίτερη σκληρή για τις γυναίκες. Γεύτηκαν όλες τις αντιασφαλιστικές ανατροπές πολύ πριν υπάρξει κρίση με την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, που έφθασε μέχρι και τα 17 χρόνια στο Δημόσιο. Ακόμα καταργήθηκαν πολλά προνοιακά επιδόματα και ό,τι άλλη προνοιακή παροχή είχαν που απάλυναν τη ζωή τους και τη ζωή των παιδιών τους.

Επιπλέον υπάρχουν χιλιάδες γυναίκες που εργάστηκαν για πολλά χρόνια και σταμάτησαν για διάφορους λόγους. Αυτές οι γυναίκες δεν πρόκειται να πάρουν σύνταξη λόγω των αντιασφαλιστικών πολιτικών. Τα χρήματα δηλαδή που πλήρωσαν σε ασφαλιστικές εισφορές δεν πρόκειται να ξαναγυρίσουν μέσα από την υγεία ή τη σύνταξη.

Ο Θοδωρής Κωτσαντής, από το ΜΑΣ, τόνισε ότι το ζήτημα της ασφάλισης αφορά και τους νέους, τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών. Σήμερα υπάρχουν πολλοί φοιτητές και νέοι που δεν έχουν περίθαλψη είτε γιατί οι γονείς τους είναι ανασφάλιστοι, είτε γιατί τους καλύπτει η πανεπιστημιακή περίθαλψη είτε γιατί και οι ίδιοι είναι άνεργοι.

Ακολούθησαν και άλλες τοποθετήσεις που επισήμαναν ότι το πρόβλημα της ασφάλισης είναι πολιτικό και όχι οικονομικό. Πως πρέπει να αντιμετωπιστεί η προσπάθεια της κυβέρνησης να διασπάσει την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα χρησιμοποιώντας διάφορους τεχνητούς διαχωρισμούς (π.χ. παλαιοί και νέοι ασφαλισμένοι), να διεκδικηθεί η πλήρης κρατική εγγύηση στις συντάξεις και τις παροχές. Να γίνει καλή προετοιμασία για τις συσκέψεις και όλη αυτή η διαδικασία να κινητοποιήσει ευρύτερες μάζες.