Αναζήτηση στο site

Επαφή

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
Ε.Κ.Π. 4ος, ΓΡΑΦΕΙΟ 6,
ΟΜ. ΣΚΥΛΙΤΣΗ 19,
Τ.Κ 18531 ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΤΗΛ. - ΦΑΞ : 2104131209

enosh_synt_ika_peiraia@yahoo.gr

ΑΙΓΥΠΤΟΣ «Εμπρηστικές» προτροπές από το στρατηγό Σίσι

2013-07-25 11:28
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
 
 

 

KAΪΡΟ.--

 

Εντονες και αντιφατικές αντιδράσεις προκάλεσε η προτροπή του αρχηγού του αιγυπτιακού ΓΕΣ και επικεφαλής του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου, το οποίο ουσιαστικά έχει αναλάβει τα ηνία της χώρας μετά την ανατροπή του προέδρου Μούρσι και των ισλαμιστών «Αδελφών Μουσουλμάνων», να πραγματοποιηθούν την Παρασκευή μεγάλες διαδηλώσεις οι οποίες θα δώσουν «νωπή εντολή με τον όγκο τους στο στρατό να δώσει οριστικό τέλος στη βία και στην τρομοκρατία». Η προτροπή του στρατηγού Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, που έγινε κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε τελετή αποφοίτησης στρατιωτικών και συνοδεύτηκε από επαναδιατύπωση της στήριξής του στη διαδικασία εθνικής συμφιλίωσης, προκάλεσε την έντονη αντίδραση των «Αδελφών Μουσουλμάνων». Το χαρακτήρισαν «προτροπή σε εμφύλιο πόλεμο» και τόνισαν ότι οι ίδιοι θα επιμείνουν στις καθημερινές τους διαδηλώσεις, και την Παρασκευή που είναι ημέρα προσευχής, και ότι «την ευθύνη για την αιματοχυσία θα την έχει η ηγεσία του στρατού».

Την έντονη ανησυχία του για την παρέμβαση αυτή του στρατηγού αλ Σίσι εξέφρασε και ο Αμπντέλ Μουνάιμ Αμπού Φούτουχ, επικεφαλής του κόμματος «Ισχυρή Αίγυπτος», και πρώην προεδρικός υποψήφιος, ο οποίος μέχρι το 2011 υπήρξε σημαίνον στέλεχος των «Αδελφών Μουσουλμάνων». Ο Φούτουχ, ο οποίος επέκρινε την προεδρία Μούρσι και συναίνεσε με το αντιπολιτευόμενο «Μέτωπο Εθνικής Σωτηρίας» στην εκδίωξή του από την εξουσία, προειδοποίησε ότι η δήλωση του αλ Σίσι είναι «συνταγή για κλιμάκωση της βίας και για εμφύλια αντιπαράθεση» και απηύθυνε έκκληση στον αρχηγό του στρατού να αποσύρει την προτροπή του. Την αντίθεσή του στην προτροπή του αλ Σίσι εξέφρασε και το ακραίο ισλαμιστικό κόμμα «αλ Νουρ», το οποίο επίσης στήριξε την ανατροπή Μούρσι. Αντίθετα, την υποστήριξή τους στην προοπτική πραγματοποίησης μεγάλων διαδηλώσεων κατά των «Αδελφών Μουσουλμάνων» εξέφρασε το κίνημα «Ταμαρόντ» που οργάνωσε τις τελευταίες διαδηλώσεις κατά του Μούρσι και είχε συλλέξει και σχετικές υπογραφές.

Στο μεταξύ, η κατάσταση παραμένει ιδιαίτερα τεταμένη. Αργά το βράδυ της Τρίτης, βομβιστική επίθεση σημειώθηκε στην πόλη Μανσούρα, βορείως του Καΐρου, με στόχο την εκεί έδρα των δυνάμεων ασφαλείας. Από την επίθεση σκοτώθηκε ένας αξιωματικός και τραυματίστηκαν άλλοι 24 μέλη των Σωμάτων Ασφαλείας.

Οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» υποστηρίζουν ότι δύο οπαδοί τους σκοτώθηκαν στο Κάιρο, κατά τη διάρκεια της νύχτας σε επεισόδια με την αστυνομία, κάτι που όμως, δεν επιβεβαιώνεται από άλλη πηγή, όπως συνέβη σε όλες τις άλλες περιστάσεις. Επίσης, απόπειρα βομβιστικής επίθεσης έγινε κατά κέντρου εκπαίδευσης του στρατού στο βόρειο Σινά, κατά την οποία σκοτώθηκαν οι τρεις δράστες. Νωρίτερα, στην ίδια περιοχή, ένοπλοι είχαν σκοτώσει δύο αστυνομικούς σε επίθεση στο αστυνομικό τμήμα.

«Λόγω της κατάστασης», η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε ότι «αναβάλει» την παράδοση των μαχητικών «F-16» που είχε συμφωνηθεί, διευκρίνισε, όμως, ότι δεν αλλάζει, προς το παρόν, τίποτε ως προς τη γενικότερη συμφωνία και ως προς τα ετήσια καθιερωμένα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια των δύο χωρών.